Buna Vestire este o sărbătoare importantă în calendarul ortodox, fiind celebrată în fiecare an pe data de 25 martie. În tradiția populară, Ziua de Buna Vestire mai este numită și Blagoveștenie sau Ziua Cucului. Această sărbătoare amintește de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavril i-a vestit Fecioarei Maria că va naște și va fi mama Fiului lui Dumnezeu, Isus din Nazaret.
Citește și: Tradiții de Buna Vestire: Ce nu este bine să faci pe 25 martie 2024?
Este una dintre cele mai mari sărbători ale primăverii și cade de fiecare dată în perioada Postului Mare. Indiferent de ziua în care se sărbătorește, Biserica acordă dezlegare la pește de Buna Vestire.
Buna Vestire 2024. Ce semnifică această sărbătoare?
Buna Vestire este prăznuită de Biserică pe data de 25 martie, fiind prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbătorile închinate Maicii Domnului.
Aceasta sărbătoare marchează ziua în care Arhanghelul Gavriil îi dă Fecioarei Maria vestea că îl va naște pe Iisus, fiul lui Dumnezeu. Numirea de Buna Vestire s-a generalizat definitiv în secolul al VII-lea în Răsărit, deși sărbătoarea în sine este cu mult mai veche, cel puțin din secolul al IV-lea.
Pentru a se da mai multă strălucire acestei sărbători, după secolul al VI-lea serviciul divin s-a îmbogățit cu multe imnuri, în care se vorbește despre întruparea Fiului lui Dumnezeu și mărirea Maicii celei preasfinte.Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Buna Vestire din Nazaret, un lăcaș de cult catolic modern, construit pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.
Tradiții pentru Buna Vestire 2024
- Buna Vestire este o sărbătoare cu cruce roșie. Prin urmare, nu este recomandat să se spele, să se coasă, să măture, iar bărbații nu au voie să lucreze la câmp sau să facă alte treburi în gospodărie.
- Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului, deoarece în această zi are loc primul său cântec, prin care anunță vestirea primăverii.
- Dacă cântecul cucului ne va surprinde posomorâți și cu stomacul gol, atunci e semn rău. În tradiție se spune că „te-a spurcat cucul”.
- Pentru a avea noroc restul anului, primul sau cântec al cucului, care are loc de obicei la Buna Vestire, trebuie sa fie așteptat de toți oamenii in haine curate, veseli, cu stomacul plin si cu bani in buzunare.
- Conform obiceiului, flăcăii și fetele îl întrebau pe cuc lucruri care îi interesau, precum: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ Pân' m-oi însura (mărita)?”. Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece însemna că se vor căsători chiar pe parcursul anului. Dacă cucul începe însă să își cânte numele, trebuie să numeri fiecare cântat al acestuia întrucât este echivalent cu anii care trebuie să treacă până la căsătorie.
- Aflată în perioada Postului Mare, Biserica dezleagă de Buna Vestire la vin, untdelemn și la pește.
- Este bine să se pună pe pragul casei pâine și sare pentru hrana îngerilor și pentru a avea spor în casă.
- În ziua de Blagoveștenie, gospodinele nu au voie să pună ouă sub cloșcă. Se spune că dacă vor face acest lucru, puii vor ieși cu două capete și cu patru picioare.
- Este interzis sa dormi prea mult in aceasta zi. În caz contrar, se spune că vei fi somnoros de-a lungul întregului an.
- Tradiția mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul
- În unele zone ale țării, există obiceiul ca cel care se trezește primul dimineața să ia o oală cu jar în care să pună tămâie apoi să înconjoare casa, ca nicio dihanie să nu se apropie de ea.
- În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se amenințau cu toporul și se stropeau cu țuică. Dacă observă că unii pomi fructiferi nu vor avea rod, atunci îi amenință cu un topor, zicându-le „dacă nu rodești, te tai!”.
- Se mai spune că oamenii care mănâncă pește de Buna Vestire se vor simți tot anul ca peștele în apă. În plus, pescarii nu au voie să mămăligă în apă deoarece se spune că vor muri peștii.