Învierea Domnului are o dată diferită de la an la an, fiind celebrată în funcție de cum pică Paștele, și anume la 40 de zile de la Învierea Domnului. Anul acesta sărbătoarea pică pe data de 13 iunie. Vezi care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi!

Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului

De Înălțarea Domnului sunt asociate diverse tradiții și obiceiuri, care, deși nu mai sunt respectate de mulți creștini în 2024, acestea rămân cunoscute.

  • Gospodinele vopsesc ouă pentru această sărbătoare și le ciocnesc, rostind: „Hristos s-a înălțat” – „Adevărat s-a înălțat!”.
  • Se crede că cei care mor în ziua de Ispas ajung direct în ceruri și că cerurile sunt deschise între Paște și Înălțare.
  • Se fac pomeni și se împart alimente pentru morți, cum ar fi brânză, ceapă verde, pâine caldă și rachiu.
  • De asemenea este ultima zi când se pot consuma ouă roșii.
  • Bătrânii spun că semănatul pentru o recoltă bogată trebuie făcut până în ziua de Înălțare.
  • Plantele de leac, precum leușteanul, paltinul și alunul, sunt sfințite în această zi.

Citește și: Calendar ortodox din luna iunie 2024. Iată care sunt cele mai importante sărbători

  • În anumite regiuni, oamenii se bat cu leuștean pentru a fi feriți de boli și rele.
  • Femeile nu împrumută sare și nu dau foc din casă, de teama că toată casa va vui și vacile nu vor mai da lapte.
  • De Înălțarea Domnului, nu se spală rufe și nu se fac treburi în gospodărie, fiind o sărbătoare cu cruce roșie. Cei care încalcă aceste reguli sunt considerați ghinioniști.
  • Credincioșii sunt încurajați să fie mai buni, să evite certurile și să nu spună vorbe urâte.
  • Este important să participăm la slujba de la biserică și să ne rugăm pentru sufletele celor adormiți și pentru noi înșine, mai ales dacă trecem printr-o perioadă dificilă.

Rugăciune care se rostește la Înălțarea Domnului

„Doamne, lisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, pogorându-Te din înălţimile cereşti pentru a noastră mântuire şi hrănindu-ne cu bucurie duhovnicească în sfintele şi prealuminoasele zile ale învierii Tale şi, iarăşi, după săvârşirea slujirii Tale pământeşti, Te-ai înălţat cu slavă de la noi la ceruri şi ai şezut de-a dreapta lui Dumnezeu şi Tatălui! În această senină şi atotluminoasă zi a Dumnezeieştii Tale Înălţări la ceruri, pământul prăznuieşte şi saltă, cerul se bucură astăzi de Înălţarea Ziditorului făpturii, oamenii slavoslovesc neîncetat văzând firea

noastră cea rătăcită şi căzută, pe umerii Tăi, acum, Mântuitorule, luată şi înălţată la ceruri. Îngerii se veselesc zicând: Cine este acesta, care a venit cu slavă puternic în lupte şi tare în războaie? Acesta este cu adevărat Împăratul Slavei?

Citește și: Când este Înălțarea Domnului în 2024? Vezi ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi

Învredniceşte-ne şi pe noi, neputincioşii, care gândim încă la cele pământesti şi săvârşim neîncetat cele plăcute trupului, să cugetăm la înfricoşătoarea Ta înălţare la cer, grijile

cele trupeşti şi cele lumeşti să le lepădăm şi împreună cu Apostolii Tăi să privim acum la cer şi, cu toată inima şi cu tot cugetul nostru, să ne amintim că acolo sus, în ceruri, este sălaşul nostru, iar aici pe pământ suntem doar străini şi călători, plecaţi din casa Părintească în ţara îndepărtată a păcatului.

Pentru aceasta Te rugăm cu osârdie Doamne, ca prin preaslăvită înălţarea Ta, să însufleţeşti conştiinţa noastră, să ne scoţi din robia acestui trup şi a acestei lumi păcătoase şi să ne învredniceşti

să cugetăm la cele înalte, nu la cele pământeşti; că nu se cuvine să ne fie nouă pe plac, ci Ţie, Domnului şi Dumnezeului nostru, să-Ţi slujim şi să lucrăm, până când dezlegându-ne de legăturile trupului şi trecând vămile văzduhului, să dobândim cereştile Tale locaşuri, unde stând de-a dreapta Slavei Tale, împreună cu Arhanghelii şi Îngerii şi cu toţi Sfinţii, vom proslăvi Preasfânt Numele Tău, împreună cu Părintele Tău Cel fără de început şi cu Preasfântul şi Bunul şi de Viaţa Făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin .”

Surse: libertatea.ro, crestinortodox.ro