Schimbarea la față 2023: Tradiții și obiceiuri pentru români. Schimbarea la față este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, care mai este numită în popor și „Obrejenie” sau „Pobrejenie”. În calendarul ortodox 2023, această sărbătoare este însemnată cu cruce roșie și pică pe data de 6 august.

Citește și: Schimbarea la Față 2023: Pe ce dată se sărbătorește în acest an? Calendar ortodox

Schimbarea la Față 2023 este sărbătoare cu dată fixă, fiind celebrată de Biserică și de credincioșii de pretutindeni pe data de 6 august, în Postul Adormirii Maicii Domnului. Este singura zi din acest post în care există dezlegare la pește. Schimbarea la față marchează începutul toamnei și reprezintă ziua în care Iisus și-a arătat partea Dumnezeiască, pe Muntele Taborului, Apostolilor săi. Potrivit Bisericii, aceștia au fost învăluiți într-un nor de lumină în timp ce Iisus se ruga.

În această zi, credincioșii țin cont de mai multe tradiții și obiceiuri, fiind și sărbătoare cu cruce roșie. Iată ce este bine să faci în această zi, pentru a avea întotdeauna noroc!

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la față 2023: Ce este bine să faci în această zi!

- Conform tradiției, în această zi sfântă este dezlegare la pește pentru cei care țin post, motiv pentru care este recomand să mănânci acest aliment.

Postul Adormirii Maicii Domnului este considerat un post aspru, tocmai de aceea pe data de 6 august, Biserica oferă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

- În această zi nu este bine să speli. În popor se spune că cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi și ploșnițe. De asemenea, se spune că fetele care se spală în această zi nu le mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.

- În această zi de sărbătoare se spune că nu e bine să te cerți cu nimeni. În cazul în care nu te înțelegi bine cu cineva, această zi este un prilej de a face un prim pas către împăcare.

- Tot de Schimbarea la față 2023 este bine să se ducă struguri la biserică, pentru a fi sfințiți. Astfel, oamenii pot consuma aceste fructe fără a se teme de vreo boală.

- Potrivit tradiției, icoana Schimbării la Față este prima icoană pe care un iconar trebuie să o realizeze.

- Se spune că de Pobrejenie, oamenii care se roagă în această zi să scape de o patimă sigur vor fi vindecați. De asemenea, femeile însărcinate, dacă vor ține această zi, vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși.

- Dacă vremea în Ziua Schimbării la Față este însorită și plăcută, toamna va fi una roditoare și îmbelșugată.

În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

- În ziua Schimbării la Față a Domnului, credincioșii oferă de pomană fructe de sezon sfințite, precum mere, prune, pepene, struguri și, în mod special, colivă, dar și pachete cu preparate din icre și pește, dat fiind că se dă dezlegare la pește, ulei și vin.

Schimbarea la față 2023. Care este cea mai puternică rugăciune care se citește în această zi sfântă

„Preaputernice şi slăvite Doamne, Iisuse Hris­toase! Tu, Care ai venit în lume să tămăduieşti neputinţele oamenilor, Care nu ai venit să chemi la pocăinţă pe cei drepţi, ci pe cei păcătoşi, şi ai pri­mit moarte

pe cruce pentru mântuirea noas­tră!
Din adâncul inimii Te rog să primeşti sme­rita mea nevoinţă şi această mică rugăciune a mea pentru cel încercat de boală! Mântuieşte-l, Doamne, precum ştii, ca un bun şi iubitor de oameni, şi rânduieşte Tu toate spre fo­losul său.

Că noi neputincioşi suntem şi nu îl pu­tem ajuta, dacă nu ne vei lumina cu harul Tău.

De e voia Ta, îl poţi pedepsi precum se cade pentru păcatele sale, tămăduindu-l cu ierburile amare ale durerii, ca un Doctor priceput, pre­cum vei vrea.
Dar căzând înaintea Ta, Te rog îndură-Te de robul Tău, potoleşte-i fierbinţeala, alină-i suferinţa, ridică-l din patul durerii. Să îi fie această încercare prin care trece spre îndreptarea vieţii, spre început bun mântuirii şi spre iertarea păcatelor.

Şi dacă îi este de folos să ducă mai departe cru­cea bolii, fie, Doamne, după voia Ta, nu după voia noastră. Dăruieşte-i lui răbdare şi linişte, alungând de la el toată frica şi toată deznădej­dea, ca să nu fie îngenuncheat de durere şi să cârtească sau să cadă în patima mâniei.

Ajută-l, Iubitorule de oameni, ca văzând el mila Ta să cadă la picioarele Tale cu lacrimi de po­căinţă şi de mulţumire, ca să se învredni­cească să audă glasul Tău cel sfânt: „Iertate îţi sunt păcatele!.

Amin”.

Surse: Wowbiz.ro, Libertatea.ro