Toamna aduce mai multe zile de sărbătoare pentru creștinii ortodocși. Dintre acestea, de departe una dintre cele mai importante este ziua Sfântului Dumitru. Praznicul este celebrat în fiecare an la data de 26 octombrie. În 2023, ziua de 26 octombrie cade într-o joi.
Viața Sfântului Dumitru Izvorâtorul de Mir
Potrivit tradiției creștine, Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir a trăit pe vremea împăraților păgâni Maximilian și Dioclețian.
La un moment dat, pentru că era îndrăgit de împăratul Maximilian, Sfântul Dumitru a fost făcut voievod în locul tatălui său. Totul s-a schimbat însă în momentul în care Maximilian a aflat că Dumitru este creștin. Din acel moment, sfântul a fost aruncat în închisoare.
Citește și: La mulți ani de Sfântul Dumitru 2023! Ce nume se sărbătoresc pe data de 26 octombrie
Legenda spune că, după ce a trecut la cele veșnice, din moaștele Sfântului Dumitru a început să curgă mir, care se spune că îi vindecă pe creștinii care se roagă la sfânt de toate bolile și neputințele.
Tradiții și obiceiuri pe care românii le păstrează de Sfântul Dumitru
În calendarul creștin ortodox, ziua Sfântului Dumitru este considerată ultima sărbătoare importantă a toamnei. În tradiția populară, după acest praznic începe iarna, chiar dacă, din punct de vedere calendaristic, mai este încă o lună de toamnă.
De acest praznic sunt legate foarte multe tradiții și obiceiuri din bătrâni. Unul dintre acestea este focul de Sumedru, care se aprinde în fiecare an, în ajunul praznicului.
Se spune că flăcările, peste care copiii obișnuiesc să sară, îi feresc pe aceștia de boli. Și tinerii care vor să se căsătorească mai repede ar trebui să sară peste ele, spune legenda, pentru că astfel își vor descoperi mai repede sortitul.În unele zone din țară focul apare în comunitate sub o altă formă. Oamenii aprind o roată din paie care este lăsată să se rostogolească la vale.
Citește și: Sfânta Cuvioasă Parascheva 2023: Când începe pelerinajul de la Iași?
După ce focul se stinge, cenușa care rămâne în urma sa trebuie aruncată în livezi și grădini. Acest obicei ar trebui să facă pământul să rodească mai mult.
Un alt obicei spune că în această zi ciobanii află cum va fi iarna care urmează. Aceștia pun un cojoc pe jos, după care așteaptă să vadă ce vor face oile. Dacă oaia care se pune pe acesta este neagră, urmează o iarnă blândă. În schimb, dacă mioara cu pricina este albă, lunile de iarnă vor fi aspre.
Citește și: Ce mesaje să trimiteți de Sfântul Dumitru 2023! Urări și felicitări pentru cei care își serbează onomastică
De Sfântul Dumitru, femeile împart fructe uscate, covrigi, mere și nuci copiilor. În alte zone din țară oamenii obișnuiesc să dea colivă și grâu fiert în lapte de pomană, pentru sufletul celor care nu se mai află printre noi.