Sfântul Ilie  a fost un gospodar cu un temperament foarte aprins. Se spune că și-a omorât părinții veniți în vizită, iar apoi, cerând iertare de la Dumnezeu, a primit un car și un bici de foc pentru a distruge diavolii care îl controlau.

Cine a fost Sfântul Ilie

Sfântul Ilie s-a născut acum mai bine de 800 de ani î.Hr.

în ținutul Tesvi din Galaad, într-o familie de preoți, într-o perioadă în care iudeii venerau idoli și zei străini, în timpul domniei împăratului Ahab.

Citește și: VIDEO ÎPS Teodosie: „Femeile măritate să poarte batic”. Ce cred enoriașele despre această afirmație?

Regele Ahab, despre care se spune că a trăit în timpul lui Ilie, s-a căsătorit cu Isabela, o prințesă feniciană din Sidon devotată zeului Baal.

Ahab, apreciind frumusețea soției sale mai mult decât credința în Dumnezeul strămoșilor săi, a obligat poporul să se închine lui Baal, promovând astfel idolatria.

Tradiții și superstiții

Potrivit tradiției, în dimineața zilei de Sfântul Ilie, se culegeau plante de leac, în special busuioc, se puneau la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări.

Mărul este pomul Sfântului Ilie, de aceea nu se mănâncă mere până-n această zi.

Până la sărbătoarea de Sf. Ilie nu se scutură merele și nici nu se bat unele de altele, căci se fac furtuni mari, tunete, fulgere și piatră.

În noaptea dinaintea sărbătorii Sfântului Ilie, fetele mergeau pe câmpurile de cânepă, se dezbrăcau și, goale, se rostogoleau prin cultură, apoi se îmbrăcau și se întorceau acasă.

Citește și: Rugăciune care se citește în a doua zi de Rusalii. Ajută la iertarea păcatelor și pace sufletească

De Sfântul Ilie, erau adunate plantele folosite pentru vrăji și farmece. Femeile aduceau busuioc la biserică pentru a fi sfințit, iar apoi, acasă, îl ardeau și foloseau cenușa rezultată în scopuri terapeutice, aplicând-o pe bubele din gura copiilor lor.

În popor se spune că diavolii se ascund în lemnul de carpen, motiv pentru care acesta nu este folosit în gospodărie și este recomandat să nu se adăpostească nimeni sub un carpen în timpul furtunii.

În alte regiuni, oamenii consumă fructe proaspete pentru a-și asigura sănătatea pe tot parcursul anului următor. Merele nu sunt consumate decât după ce au fost sfințite la biserică. Se crede că cel care mușcă dintr-un măr nesfințit va avea parte după moarte doar de mere, care vor dispărea când va încerca să le atingă. Merele sfințite, în schimb, vor deveni de aur în lumea de apoi.

Rugăciune către Sfântul Ilie

„Premărite şi preaminunatule prorocule al lui Dumnezeu, Ilie, care ai luminat pe pământ cu viaţa ta îngerească, cu râvna ta fierbinte către Dumnezeu Atotţiitorul, cu semnele şi cu minunile tale şi cu marea lui Dumnezeu bunăvoinţă faţă de tine, fiind ridicat la cer cu trupul într-un car de foc, auzi-ne pe noi păcătoşii şi neputincioşii. Roagă-te pentru noi lui Dumnezeu, Iubitorul de oameni, să ne dea nouă puterea izbăvirii de păcate, de necazuri, să alunge din calea noastră nedreptăţile puse de duşmanii noştri. Să ne ajuţi Sfinte Ilie şi să sădeşti în sufletele noastre puterea răbdării, a blândeţii, să ne izbăveşti de orice răzbunare care se abate asupra noastră. Nimiceşte prin rugăciunile tale, Prorocule, năravurile cele mai rele din jurul nostru, cele ce întinează credinţa noastră, iubirea pentru semeni şi poruncile Domnului!”