Sărbătorile de iarnă sunt și perioada preferată a hoților. Numărul spargerilor de locuințe crește cu până la 50% în luna decembrie, iar Ministerul de Interne anunță că numai în prima zi de Crăciun 120 de persoane au fost prinse în flagrant, majoritatea au furat din locuințe. În aceste condiții, dotarea casei cu alarmă și camere de supraveghere devine o prioritate. Cristina locuiește într-o localitate din apropierea Capitalei. Atât ei, cât și familiei le place să călătorească mult, mai ales în perioadele speciale din an, numai că o singură problemă o ține pe loc.
„Având în vedere că e chiar în zona în care locuim s-au produs multe spargeri în locuințe în ultimul timp, acest sistem ne permite să fim mult mai liniștiți și mai relaxați, știind că cineva veghează pentru noi”,
„Am integrat totodată sistemul de supraveghere video pe această tabletă, cum spuneam, că se poate integra pe orice gadget. Vom face o armare a reședinței. După cum vedem, ne-a confirmat, avem o intruziune în locuință, este urmată de o alarmă. Mesajul va fi trimis către dispecerat și intervenția ne va salva”, a declarat Cătălin, specialist în montarea acestor dispozitive.
Câte spargeri au avut loc anul trecut?
„În această perioadă, de sărbători, cererile s-au dublat. Facem față cu greu, pot să spun, acestor solicitări, dar nu dezamăgim pe nimeni”, a adăugat acesta. Chiar dacă aparent un sistem de siguranță costă destul de mult, firmele specializate vin cu abonamente și pachete speciale.
„Un astfel de sistem de detecție fracție pentru locuință pornește undeva de la 1.000 lei plus TVA. Echipamentele detectează prezență, detectează mișcare după caz, sunt alertate dispeceratele, care transmit informația echipajelor. Avem și intervenție record, un minut și șase secunde, înregistrată chiar la IGFR”, a mai declarat specialistul. Anul trecut au fost raportate la poliție peste 15.000 de spargeri de locuințe, asta înseamnă că în fiecare zi, undeva în România au fost sparte 42 de case și apartamente.