Este stare de urgență în Islanda! Erupția unui vulcan a dus la evacuarea unei întregi comunități iar valurile de lavă au topit zeci de case într-un orășel pescăresc. Deși autoritățile islandeze susțin că nicio viață nu a fost pusă în pericol, infrastructura localității ar putea fi grav afectată.

Valurile de lavă topesc zidul de apărare și înghit casele oamenilor de la periferia orașului

S-a dezlănțuit infernul în sud-vestul Islandei. Deși orașul Grindavik se află deja sub ordine de evacuare, în urma erupției de duminică, lucrurile au luat o întorsătură dramatică. Jeturi de materie topită, dar și fum, au țâșnit din fisurile apărute în sol pe o zonă din apropierea localității.

În ultimele săptămâni, islandezii au încercat să construiască bariere de pământ și pietre pentru a împiedica lava să ajungă în oraș, dar totul a fost în zadar.

În imaginile filmate din elicopter se vede cum valurile incandescente topesc zidul de apărare și înghit casele oamenilor de la periferia orașului.

Citește și: Furtuni puternice în Franța și Italia. 5 oameni sunt dispăruți și zeci de mașini au fost distruse

În momentul de față infrastructura din Grindavik este amenințată de magma care depășește 1200 de grade celsius însă, conform autorităților, până acum nicio viață nu a fost pusă în pericol.

Cu 32 de vulcani activi, Islanda nu este străină de erupțiile vulcanice, însă acestea par de cele mai multe ori departe de zonele populate.