Stațiunile de la Marea Neagră cu cea mai curată apă. Sezonul estival la mare a început, iar românii și străinii încep să își facă tot mai des prezența pe litoralul de la Marea Neagră. Litoralul românesc este verificat periodic cu privire la calitatea apei, pentru a oferi siguranță turiștilor.

Citește și: Cele mai frumoase plaje din lume în 2023. Aceste destinații de vacanță îi vor încânta cu siguranță pe români

Potrivit unui raport emis de Comisia Europeană în anul 2022, peste 75% din zonele de scăldat ale României au o calitate perfectă a apei. Specialiștii au analizat prezența în apă a bacteriei E coli, precum și a altor bacterii care pot pune în pericol sănătatea oamenilor. Raportul a fost bazat pe o cercetare, iar rezultatul arată că Marea Neagră, de la nord la sud, a primit calificativul excelent.

Stațiunile de la Marea Neagră cu cea mai curată apă și potrivită pentru scăldat sunt 2 Mai, Venus, Costinești, Eforie, Constanța, Mamaia, Năvodari și Vadu.

În anul 2007 puține ape din România îndeplineau standardele de îmbăiere, însă lucrurile s-au schimbat din 2012, când majoritatea s-au curățat, iar acum calitatea apei este una excelentă.

Șase plaje din România care au câștigat steagul albastru în 2023

În anul 2022, steagul albastru a fluturat pe șase plaje de pe litoralul românesc. Steagul albastru este printre cele mai recunoscute etichete ecologice voluntare din lume acordate plajelor de către Fundația de Educație pentru Mediu și este un indice important pentru locația pe care turiștii o aleg.

Șase plaje de pe litoralul românesc au primit steagul alabastru în vara anului trecut, cu una în plus față de anul precedent.

Două dintre aceste plaje se află în Năvodari, alte două în Eforie, unul în Mamaia și unul în Olimp, cea din urmă fiind cea mai nouă plajă care a primit steagul alabastru, potrivit Observator

Ce au descoperit specialiștii în apa de pe litoralul românesc

În ultimele zile au circulat mai multe informații în mediul online cu privire la interzicerea îmbăierii pe litoral din cauza unui risc de îmbolnăvire cu holeră.

Totul a început după ce îmbăierea a fost interzisă în Ucraina, după distrugerea Barajului Kahovka și apariția riscului de transmitere de holeră și alte boli. Autoritățile se tem că litoralul românesc este în pericol, având în barajul distrus este situat la o distanță de aproximativ 300 de km.

Citește și: E risc de holeră în Marea Neagră! La ce concluzie au ajuns specialiștii, după ce au testat apa din litoralul românesc

Specialiștii au ieșit cu mai multe informații care liniștesc cetățenii, după ce s-au făcut mai multe analize ale apei de pe litoralul românesc. Potrivit rezultatelor din Marea Neagră, virusul Vibrio cholerae nu a fost depistat, iar calitatea apei este una bună. În cazul în care se va constata risc de holeră în Marea Neagră, îmbăierea ar putea fi interzisă pe litoralul românesc, iar autoritățile vor face un anunț oficial.