Lăsata Secului de Crăciun 2024 este sărbătorea care marchează ultima zi în care creștinii pot mânca de dulce, înainte de a începe unul dintre cele mai importante posturi ale anului. Postul Crăciunului 2024 începe vineri, 15 noiembrie, și se încheie pe 24 decembrie, după fix 40 de zile.

Citește și: De când începe Postul Crăciunului 2024? Zilele cu dezlegare la pește

Joi, 14 noiembrie 2024, se lasă sec pentru Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Domnului. Această zi are loc întotdeauna înaintea începerii Postului Crăciunului. Daca aceasta data cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte.

Iată ce semnifică Lăsatul Secului înainte de postul Crăciunului  [Sursa: Shutterstock]

Ce semnifică Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului?

Lăsatul Secului este ziua în care oamenii se bucură pentru ultima fată, în următoarele 40 de zile, de mâncarea „dulce”: produse de origine animală și produse lactate, cum ar fi ouă, lapte, brânză, smântână.

Potrivit crestinortodox.ro, cuvântul sec, din sintagma precum "lăsatul secului", este înțeles de noi ca fiind sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitatea, semnificația este una pe care toți creștinii trebuie să o rețină.

Accentul nu trebuie sa cada pe mâncare, pentru ca secul pe care îl lasă postul ortodox este seclum (saeculum), adică lumea, in sensul de mondenitate, moda, obiceiuri lumești.

Trebuie sa reținem ca rostul postului nu trebuie să fie axat strict pe regimul alimentar, fiind doar un instrument pentru a domoli poftele și pornirile trupeși. Important este ca această perioadă a postului să ne ajute la dezintoxicare sufletului, să fim mai buni cu ceilalți și să iertăm.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024. Ce nu trebuie să faci înainte de Postul Crăciunului? [Sursa: Shutterstock]

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului 2024

Lăsatul Secului este ziua în care oamenii se bucură pentru ultima fată, în următoarele 40 de zile, de mâncarea dulce și de carne. Așadar, se consumă cel mai des și produse lactate, cum ar fi ouă, lapte, brânză, smântână, dar și carne.

Potrivit tradiției, în această zi se petrece în familie si se organizează mese festive în familie, cu mâncare de „dulce”. În România, creștinii mănâncă deserturi pe bază de brânză în această zi, devenind o tradiție în anumite zone ale țării. Se consumă preparate din carne, deserturi și lactate, cum ar fi brânză dulce, clătite cu brânză, eclere sau clătite.

Tradiția spune că oamenii trebuie să păstreze resturile după ce au luat masa, să le adune într-o față de masă și dimineața să scuture fața de masă spre răsărit, pentru ca resturile să fie mâncate de păsări, în timp ce rostesc aceste cuvinte: „Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, cu care să fiți îndestulate și de la holdele mele oprite”.

Citește și: Postul Crăciunului 2024. Când are loc Lăsata Secului? Zilele în care creștinii sunt încurajați să dea de pomană

Încă de la primele ore ale dimineții, femeile încep să pregătească bucatele pentru prânz sau pentru cină, apoi duc la biserica pentru a fi sfințite si împărțite plăcinte cu brânză, vin și friptura, dar si turte din mălai. Se mai spune că în această zi se mănâncă struguri sau stafide, pentru a avea spor în toate.

După masă, tradiția spune că toate vasele trebuie să fie bine curățate, deoarece vor fi folosite și în timpul postului. De asemenea, trebuie ca oalele să fie așezate cu gura în jos, pentru a te apăra de vești proaste și spirite rele.

Femeile au obiceiul de a spăla așternuturile și fețele de masă de Lăsatul Secului, ca ele să rămână curate tot anul.

De asemenea, de Lăsatul Secului se fac si ultimele nunți, deoarece în perioada postului sunt interzise. Începând cu prima zi a postului, nu se mai fac nunti și nici petreceri până după Anul Nou.