Partidul de extremă dreaptă a lui Geert Wilders a câștigat detașat alegerile parlamentare din Țările de Jos, cu un program anti european și anti imigrație. Victoria sa zguduie scena politică olandeză și trimite o undă de șoc în toată Europa. Pe modelul Marii Britanii, extremiștii vor să scoată țara din Uniunea Europeană prin ceea ce numesc „Nexit”.

Partidul Libertății din țările de jos s-a clasat pe primul loc la alegerile parlamentare de miercuri, obținând 37 din cele 150 de mandate de deputat și va da premierul.

Rămâne de văzut doar dacă această formațiune de extremă dreapta va reuși să reunească o coaliție majoritară în jurul programului său anti european, anti islamic și anti imigrație.

„Poporul a spus: ne-am săturat de tot ce se întâmplă Ne vom asigura că poporul olandez va fi pe primul loc din nou!”, a declarat câștigătorul alegerilor din Olanda, după anunțarea victoriei.

Așa cum Donald Trump promite acum, pentru a doua oară, să facă America măreață din nou, și Wilders, care este un fan al fostului președinte american, dar

și al premierului Ungariei, Victor Orban, a promis că va tăia din fondurile pe care Olanda le de Uniunii Europene și va bloca intrarea unor membrii noi, cum ar fi Ucraina, iar promisiunile sale au vândut bine la alegeri.

În plus, partidul său vrea reintroducerea controalelor la frontiere, interzicerea imigranților și intenționează chiar să rupă relațiile diplomatice ale Olandei cu toate statele care aplică legea islamică sharia, în care deputații olandezii au fost amenințați cu moartea.

Victoria partidului extremist trimite un semnal puternic și la Bruxelles, întrucât alte propuneri radicale sunt eliminarea drapelelor Uniunii Europene de pe sediile instituțiilor guvernamentale și organizarea unui referendum pentru „Nexit”, retragerea Olandei din Uniunea Europeană, după modelul Brexit al britanicilor. Extremiștii olandezii vor și să nu mai trimită arme Ucrainei.