Vremea caniculară și furtunile din ultima perioadă au dus la o explozie a prețului la uleiul de măsline. Un jaf impresionant s-a dat în Spania, în urmă cu o săptămână, acolo unde s-au furat peste cincizeci de mii de litri în regiunea Córdoba. Hoții au încărcat în două cisterne uleiul de măsline, iar întreaga operațiune se pare că a durat în jur de două ore.

Citește și: Oana Roman, jefuită în propria casă! Vedeta a fost prădată de menajerele de la o firmă de curățenie: „Mi-au dispărut lucruri”

Paguba se ridică la mai bine de o jumătate de milion de euro, uleiul de măsline pare să devină noul aur lichid din cauza producției care s-a redus la jumătate anul acesta. În timp ce prețul s-a dublat la raft, producătorii iau deja măsuri de siguranță.

Ei au instalat porți noi la fabrici, camere de supraveghere și au angajat paznici mai mulți pentru a se asigura că hoții nu mai nicio șansă. 

„Toată lumea este îngrijorată pentru că preţurile vor continua să crească, iar uleiul de măsline a devenit cu adevărat un fel de aur lichid", a declarat Martin Parra, manager la Marin Serrano El Lagar SL. 

Până în acest moment, vinovații nu au fost prinși de către autorități.

Aproximativ 259.000 de kilograme de măsline au fost furate în regiunea Jaen din Spania în sezonul 2022-2023, în creștere cu 29% față de sezonul precedent. 

Motivul pentru care uleiul de măsline s-a scumpit 

Aceste jafuri sunt dovada exploziei prețurilor la uleiul de măsline, cauzată de seceta din Spania. Seceta devastatoare a redus la jumătate producția Spaniei în sezonul 2022-2023, iar provocările pe partea de producție din Italia au limitat livrările globale.

Astfel, prețurile din Spania pentru uleiul de măsline s-au dublat față de începutul anului 2023, relatează  bloomberg.com

În supermaketurile din Spania, o sticlă de ulei de măsline extra virgin a crescut cu aproximativ 15% numai de la mijlocul lunii iulie, anunță asociația pentru protecția consumatorilor OCU.