Un nou cutremur în Turcia! Turcia a fost zguduită de un nou cutremur.
Chiar dacă acesta nu a creat daune semnificative, localnicii au intrat în panică iar autoritățile au intrat imediat în alertă, pentru a fi pregătite în cazul în care lucrurile degenerează.
Un nou cutremur în Turcia! Seismul i-a făcut pe localnici și pe turiști să se îngrijoreze
Potrivit presei internaționale, cutremurul a avut loc la o adâncime de 11,27 kilometri și a întrerupt pentru câteva secunde activitatea de zi cu zi a oamenilor, care au intrat în panică.
Din fericire, seismul și replica acestuia, cu o magnitudine de 3, a cauzat îngrijorare în regiunea Kozan, însă nu a provocat pagube semnificative.
„După cutremurul cu magnitudinea 5,5 care a avut loc în districtul Kozan din provincia Adana la ora 08:44, nu există nicio situație negativă deocamdată”, a precizat Yunus Sezer, directorul AFAD, citat de digi24.
Seismologii trag semnalul de alarmă! Experții avertizează asupra unor cutremure puternice în viitor
În viitorul apropiat, autoritățile din Turcia vor începe să se pregătească pentru un seism puternic care va lovi Istanbulul în perioada următoare. Seismologii de la Centrul regional de monitorizare și evaluare a cutremurelor și tsunami de la stația de observare și de la Institutul de cercetare a cutremurelor Kandilli de la Universitatea Boğaziçi au făcut acest avertisment public și au ridicat din nou problema siguranței, în special după dezastrul pe care l-a cauzat seismul la începutul lunii februarie a anului curent.
Luna aceasta, seismologul turc Naji Görür a atenționat că există posibilitatea ca un cutremur cu magnitudinea de 7,2-7,6 grade ar putea să lovească în apropiere de Marea Marmara.
Citește și: Experții au găurit unde nu trebuie
„Am constatat că cutremurele majore au loc cam la fiecare 30 de ani, cu o probabilitate de 64%. Din 1999 au trecut 23 de ani, așa că putem spune că ne apropiem de punctul în care se va produce din nou un cutremur major, iar acesta se va întâmpla înainte de 2029. Se așteaptă ca magnitudinea sa să fie de minim 7,2, maxim – 7,6.
Cu toate acestea, seismologii din Turcia spun din ce în ce mai des că în Istanbul – un oraș situat pe două continente și la joncțiunea plăcilor tectonice – ar trebui să aibă loc un cutremur puternic, și există multe condiții prealabile pentru acest lucru. Oamenii de știință subliniază faptul că, catastrofa este din ce în ce mai aproape.
Una dintre cele două linii de falie majore din Turcia este falia Anatoliană de Nord, unde au avut loc cutremure majore de secole. Regiunea Anatoliei Centrale, care se află în mijlocul liniei de falie, se deplasează în fiecare an spre vest. În timpul acestei mișcări, ocazional se acumulează tensiuni, ceea ce provoacă cutremurele bruște. Mișcarea se desfășoară pe ambele părți ale faliei și, după ce atinge un punct critic, se produce un cutremur”, a precizat seismologul Samet Arslan.