Suntem abia la începutul lunii aprilie, dar avem deja temperaturi de vară și incendii de vegetație, inclusiv în România. Datele furnizate de serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice arată că luna martie a fost, de asemenea, mai caldă la nivel mondial ca oricând până acum, din 1950, de când se fac înregistrări meteo. Ce va urma pentru noi anul acesta? Și specialiștii NASA se tem de răspunsul la această întrebare.

Temperaturile din ce în ce mai ridicate, motiv de îngrijorare și pentru specialiștii de la NASA

Caniculă, incendii de vegetație, seceta extremă, oamenii care mănâncă pământ de foame, tornade devastatoare, inundații și uragane teribile. Am trăit deja sau am văzut toate acestea. Ce poate fi mai rău?

„Am văzut în 2023 că temperaturile au crescut peste tot în lume din cauza fenomenului El Nino, mai mult decât ne-am fi așteptat vreodată.

Dar se mai întâmplă ceva, ceva care se adaugă la acest fenomen și este ceva ce nu putem controla, iar asta ne deranjează teribil. Nu mai putem spune acum că situația se va înrăutății pe baza unor predicții pe care le deținem, iar asta este extrem de îngrijorător”
, a declarat Gavin Schmidt, climatolog la NASA.

Sahara Olteniei se întinde deja pe 800 de kilometri pătrați, aproape 3% din suprafața întregii țări, iar previziunile nu sunt optimiste.

În Ipotești, județul Olt, lacul ce se întindea pe 15 hectare și care era cândva mândria localității s-a transformat într-o baltă. Acolo unde erau hectare întregi acoperite cu apă, acum să văd cratere adânci și pești morți.

„Anul ăsta e dezastru. Nu vedeți că în fiecare zi seacă cam 20 de centimetri!”, spune un localnic.

Grav este că vedem această situație încă din aprilie, deci după lunile de iarnă care ar fi trebuit să aducă precipitații.

Nimic nu mai este însă cum a fost. Datele furnizate de serviciul Copernicus al Uniunii Europene pentru monitorizarea schimbărilor climatice arată că luna martie a fost a zecea lună consecutivă cu temperaturi record. Temperatura aerului a fost în medie de 14,14 grade, valoare cu aproape un grad mai mare decât media pentru perioada de referință 1991-2020, iar multe voci spun că valorile și fenomenele de anul trecut au fost imposibil de anticipat de climatologi, de aici și numărul mare de avertizări tip now casting, emise în special în Europa.

Grecia luptă deja cu incendiile de vegetație și vara nici măcar nu a început oficial. 71 de focare s-au declanșat într-un interval de numai 12 ore pe insula Creta și în zonele continentale. Vedem, de asemenea, temperaturi record inclusiv în țara noastră și furtuni extreme în Europa. Specialiștii vorbesc despre un eveniment climatic fără precedent, care riscă să aibă consecințe catastrofale.