Banca Mondială vrea să ne scoată carnea de vită și lactatele din meniu! Ca să poată face acest lucru, Organizația se gândește la o scumpire a acestor produse. Motivul? Fermele de vaci poluează mult. În schimb, prețul cărnii de pui și costul legumelor ar urma să scadă. 

Citește și: VIDEO Inflația scade, prețurile cresc! Detergenții și medicamentele, în topul scumpirilor

Deja carnea de vită a devenit un lux pentru mulți români.

Puțini își permit să dea 40 de lei pe un kilogram de carne roșie, așa ca aleg să o consume doar la ocazii speciale. Planul Băncii Mondiale este să nu mai sprijine financiar crescătorii de bovine, ceea ce va duce inevitabil la prețuri mai mari. În schimb, oamenii vor fi încurajați să consume carnea de pui care dăunează mult mai puțin mediului înconjurător. 

Conform INS, carnea de vită s-a scumpit cu aproape 10% în ultimul an.

Creșterea de preț a afectat dieta românilor, care au început să cumpere tot mai rar carne roșie. Concret, acum, un român mănâncă într-un an, 5 kilograme, cu jumătatea de kilogram mai puțin față de anul precedent, dar propunerea Băncii Mondiale se aplică și pentru lactate. Laptele și brânzeturile ar urma să fie și ele mai scumpe. În schimb, prețul puiului ar urma să scadă. 

„Cred că este o măsură nepregătită, pentru că ar pune în pericol foarte mulți fermieri.

Nu este o măsură simplu de luat, este o măsură foarte complicată care mai mult ca sigur că va crea mari conflicte la nivel mondial din acest punct de vedere”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Federației Sindicatelor din Industria Alimentară.

Prin această măsură se dorește reducerea poluării. Spre exemplu, fermele de vaci din Uniunea Europeană produc mai multe gaze cu efect de seră decât toate mașinile și furgonetele la un loc.

Mai exact, vorbim de 700 de milioane de tone de dioxid de carbon.

Dacă propunerea se va concretiza, ar fi o lovitură fatală pentru crescătorii de bovine din țara noastră. Și așa în ultimele decenii, efectivele au scăzut dramatic de la 6,5 milioane de capete în 1989 la 1,8 milioane acum, mult prea puțin pentru a acoperi consumul intern. 70% din carnea de vită vine de peste hotare.

Două dintre toate țările membre UE, Franța are cel mai mare număr de bovine din Uniunea Europeană, de aproape 10 ori mai multe decât România.