Tragedie fără margini în județul Călărași. O fetiță de patru ani și-a dat duhul la o zi după ce a mâncat carne de pește și de porc preparată de bunici la grătar. I s-a făcut rău și nu a mai putut fi salvată. Rău le-a fost și bunicilor, duși cu ambulanța la spital. Femeia avea și probleme la inimă, iar când a aflat că i-a murit nepoata a făcut infarct.

Femeia de 59 de ani și nepoata ei, o fetiță de doar patru ani, au pierit fulgerător la câteva ore distanță una de alta.

Citește și: Sonia a pierit fulgerător, chiar în Săptămâna Mare! Avea doar 19 ani și se îndrepta spre casă, însă nu a mai ajuns niciodată la cei dragi: „Nu pot sa cred ca ai plecat de lângă noi!”

Potrivit familiei, duminică, de Florii, cei mici s-au dus la bunici. Oamenii cumpără aseară de la magazinul din sat pește congelat și carne de porc, pe care le-au gătit acasă. Seara, fetița a început să se simtă rău, dar starea de sănătate s-a agravat luni dimineață, povestesc părinții. Copila era în stop cardio-respirator când a venit ambulanța, iar medicii din Călărași nu au mai putut să o readucă în simțiri după două ore de resuscitare.

„Fetița era, ca să zic așa, aproape cadaverică, deci era schimbată la față, mâinile, piciorușele reci. Nu reacționa la nimic. Eu am crezut inițial că are puls, am pus mâinile la urechiuță, la mâini, cât m-am priceput. Am încercat să-i fac un masaj, cât am putut, că e destul de firavă fetița. Era destul de firavă și am crezut că are puls. Am strigat repede la salvare.

Au luat-o, au adus-o în salvare aici la poartă, au intubat-o, o masau, n-au avut șanse. Au plecat repede cu ea la Călărași. Eu, între timp, am mers la echipaj și i-am rugat să vină și la bunica, că îi era destul de rău”, a declarat o vecină.

Bunica a făcut infarct când a auzit că i-a murit nepoata 

Se întâmpla asta în jurul orei 10 și 20 de minute. Bunicii ei au fost transportați la Spitalul din Oltenița. Femeia, cunoscută cu afecțiuni cardiace, a făcut infarct când a aflat că i-a murit nepoata. Cum era în tratament pentru fibrilație și avea montat un stent, doctorii nu au mai putut face minuni. Bărbatul este în continuare internat la terapie intensivă.

„Se bănuiește că ar fi de la pește.

A zis că ar fi fost două loturi de pește, una a fost ok, dar se pare că celălalt lot ar fi fost infestat. Nu știu cu ce, nu știu cum. Ei au făcut inițial un grătar sâmbătă seara, au fost ok. Duminică au pus din nou grătar cu pește, deci cu pește, cu macrou congelat”, a mai spus vecina.

„Au fost patru copii. Trei au mâncat peste, unul n-a mâncat. Cel care n-a mâncat peste n-a avut absolut niciun simptom. Din ceilalți trei au a avut toți, dar nu de aceeași intensitate, doi care erau mai mari, de vârstă mai mare, au avut ușoare grețuri, au vomat, dar n-au necesitat spitalizare. În schimb, fetița de patru ani a decedat”, a declarat Niki Gheorghescu, primar comuna Spanțov.

Direcția de Sănătate Publică a prelevat probe din apă și din mâncare, pentru a stabili ce i-a provocat atâta rău fetiței.

„Magazinul este un magazin autorizat sanitar, veterinar, dar neînregistrat pentru activitatea de comercializare pește, fapt pentru care a fost sancționat cu o amendă în valoare de 20.000 de lei și s-a suspendat temporar activitatea, găsindu-se o depozitare care nu respectă condițiile de compatibilitate, fiind depozitat peștele alături de alte alimente de origine animale și non-animală, dar pot să spun că peștele macrou de origine Spania are documente care atestă trasabilitatea”, a declarat Eugenia Popescu, șef Serviciu Sănătate Animală.

Citește și: Ea este Gabriela, fetița de 4 ani care a murit subit, după ce ar fi mâncat pește la masa de Florii. Bunica ei s-a stins pe patul de spital la doar câteva ore distanță, când a aflat că micuța nu mai trăiește. Supărarea i-a fost fatală: "Răcnete, ţipete"

Din primele informații, se pare că inspectorii au găsit în frigiderul familiei, pe lângă peștele și alte produse din care s-a pus atunci pe grătar și mezeluri expirate. Necropsia ar trebui să lămurească misterul anchetei. Rezultatele preliminare arată că ar fi vorba de o toxiinfecție alimentară, dar ce a provocat-o se va afla abia peste câteva zile.