Pentru prima dată în ultimii ani, industria IT din România se află pe o pantă descendentă. La Cluj-Napoca, orașul considerat polul industrie IT din țara noastră, o companie își închide sediul, iar altele au lăsat deja mai mulți oameni fără locuri de muncă. Problemele din această industrie sunt numeroase, spun cei nevoiți să lucreze chiar și pentru mai multe companii ca să poată acoperi cheltuielile taxelor pe care trebuie să le plătească la stat. 

Citește și: Ce salariu are un IT-ist în 2024? Domeniul este unul dintre cele mai bine plătite din România

Cluj este orașul cu cele mai multe firme de IT, după Capitală. Dacă până nu de mult acest domeniu era foarte atractiv pentru tineri, acum situația s-a schimbat. Mai multe companii se retrag de pe piața din România și aleg să lase fără job-uri sute de angajați.

„Una dintre cele mai importante filiale de testing din industria de gaming își închide filiala de la Cluj și dă afară în jur de 150 de oameni, iar un alt foarte mare jucător din piață este acuzat de angajați că ar face concedieri mascate. Și mai mult decât atât, un soi de abuz psihologic asupra angajaților pentru ca aceștia să demisioneze de bunăvoie”, explică Cristina Szabo, manager comunicare Hacking Work. 

Sectorul IT este în declin în ultima perioadă, spun specialiștii. Cei care muncesc la Cluj resimt deja schimbările negative. Majoritatea firmelor de IT lucrează doar pe proiecte cu angajați sau colaboratori, care trebuie să își plătească singuri taxele către stat. Din această cauză mulți aleg să lucreze pentru mai multe companii, iar faptul că acestea se retrag de pe piață îi afectează direct. 

Problemele din sectorul IT au început mai ales după ce firmele din țară au rămas fără facilitățile fiscale. Giganții mondiali ai tehnologiei preferă să facă afaceri în alte țări, unde nu au atât de multe taxe de plătit. Firma de la Cluj care a închis sediile din România a anunțat că se va muta pe piața din Asia.