Domeniul IT a devenit din ce în ce mai important în țara noastră în ultimii ani, astfel că tot mai mulți tineri își doresc să urmeze o carieră în programare. Salariile atractive, care sunt semnificativ mai crescute în comparație cu ale muncitorilor din alte domenii de activitate, dar și posibilitatea de a lucra remote, adică de a nu merge la birou mereu, îi atrage pe tinerii la început de drum.

Chiar dacă, cu câțiva ani în urmă, meseria de IT-ist nu era atât de populară în România pe cât este în prezent, beneficiile financiare i-au determinat pe mulți români să înceapă o carieră în programare.

Ce salarii câștigă IT-știi din România?

IT-ul devine de la an la an un domeniu din ce în ce mai atractiv, în special pentru tinerii care termină liceul sau facultatea și care sunt pasionați de tehnologie, calculatoare și informatică.

Pe lângă pasiune, domeniul IT aduce beneficii financiare pentru cei care își desfășoară activitatea în acest domeniu, avantaje care nu există în alte meserii din țara noastră. Când vine cu exactitate vorba despre salariile pe care le încasează angajații din IT, acestea variază foarte mult în funcție de mai multe aspecte.

Citește și: Cum arată bugetul pe anul 2024? Autoritățile au promis venituri mai mari, chiar în an electoral

Există mai multe ramuri ale programării, precum developeri Full-Stack, Front-End, programatori Java, Python, specialiștii în securitate IT și Big Data, dar și inginerii software, care sunt din ce în ce mai căutați în această industrie. 

Bineînțeles, salariile variază în funcție de companie, dar pe cele mai mici din domeniu le încasează programatorii juniori, așa cum era de așteptat. Un developer este considerat junior dacă are o experiență între 0 și 2 sau 3 ani.

În 2024, leafa lunară pentru acest nivel de experiență este cuprinsă între 4099 și 6000 de lei, potrivit sdacademy.ro.

Citește și: Până la ce dată poți plăti impozitul pentru locuințe în 2024 pentru a beneficia de reducerea de 10%? Dările către stat cresc de anul acesta

În ceea ce privește următorul nivel de experiență, adică cel de middle developer, acesta le aduce angajaților între 7000 și 9000 de lei.

Angajații care au peste 5 ani de experiență în domeniul IT pot fi considerați seniori. La această categorie, programatorii încasează lunar un salariu de cel puțin 9000 de lei. La această categorie nu există un venit maxim, pentru că acesta variază în funcție de vechimea în cadrul companiei, de atribuții și de poziția în cadrul firmei.