Tinerii n-ar refuza un stagiu de pregătire în armată, dar proiectul care le oferă 3000 de lei pe lună nu li se pare mulțumitor. Ministerul Apărării ar vrea să inițieze mai mulți români în tehnici de mânuire a armei, timp în care le oferă cazare, masă și o soldă, care însă nu se ridică la așteptările multora. Patru luni de pregătire, cu un venit de aproximativ 3000 de lei pe lună.

Este proiectul Ministerului Apărării pentru militarii voluntari în termen.

„Nu cred că e pentru mine asta, nu mi se pare o sumă motivantă”, spune o tânără.

Unii tineri sunt interesați de stagiul militar, în timp ce alții nici nu vor să audă: „Tot ce ține de statul român e țeapă”

Adrian nu ar renunța la jobul său pentru a face pregătire militară.

Montează piese de mobilier și câștigă lunar peste 4000 de lei: „Toți mi-au zis nu, nu, nu! Nu armată! Tot ce ține de statul român e țeapă. Calculați cu inflația(n.red. suma corectă), 5000 minim.”

Vizați de proiect sunt femeile și bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

„Nu, la ce stadiu e în momentul ăsta, armata nu. La ce condiții de trăit au acolo, nu.

3000 de lei în 2024 ce sunt până la urmă?!”, „3000 de lei pe lună și trebuie să fii acolo full time, mi se pare puțin”, „Am mulți prieteni care au decis să meargă pe calea asta, în MApN, dar totuși, pentru salariul ăsta nu cred că merită să faci armata”, mai spun tinerii.

David se numără printre cei pasionați de armată și s-ar vedea nu doar voluntar, ci și angajat: „Mi se pare o ofertă destul de tentantă, luând în vedere că sunt și pasionat de

chestia asta.” În perioada în care învață să mânuiască arma, tinerii beneficiază de cazare, masă și îngrijire medicală, toate gratuite.

„Ar fi ok de început. După, dacă avansezi în funcție sau un grad, cum se spune, ar fi și mai bine”, „Mi se pare destul de tentant sincer, adică de ce nu? În primul rând pentru tine, să știi în caz de orice, mai ales în vremurile în care trăim”,

mai spun oamenii.

Angajatorii vor suspenda temporar contractele de muncă iar, la finalul pregătirii militare, sunt nevoiți să îi reprimească pe voluntari. Un sondaj recent arată că aproape 60% dintre români sunt de acord cu alocarea unui procent mai mare din buget pentru armata, în contextul războiului din Ucraina. 36% refuză majorarea sumelor destinate apărării, iar 3,6% nu știu sau nu răspund.