Cele două doctorițe acuzate de omor calificat și tentativă de omor calificat contestă arestul preventiv. În timp ce ele vor să fie cercetate în libertate, procurorii extind ancheta.

Doctorițele, acuzat de omor, vor să fie cercetate în libertate

Vor să afle condițiile în care s-au stins încă cinci pacienți și verifică rapoartele necropsiilor, iar șefa doctorițe poreclită „doamna cu coasă”, a stat astăzi șase ore la serviciul omoruri ca să dea declarații.

Șefa secției de terapie intensivă de la Sfântul Pantelimon, cea care săptămâna trecută le lua apărarea acuzatelor și spunea că medicii de pe secția ei vor demisiona pentru că se simt sub presiune a fost chemată azi la serviciul omoruri din poliția Capitalei: „Este inadmisibil să se facă public, să vadă o țară întreagă ca noi avem niște doctorițe criminale, de ce s-a terminat ancheta cumva și nu știm noi?” Florina Pompilian a venit la audierii însoțită de avocat.

Este practic a doua audiere a doctoriței care conduce secția ATI, după ce rândul trecut le-a vorbit procurorilor despre administrarea noradrenalinei, așa cum reiese din actul care a dus la arestarea colegelor ei.

Citește și: VIDEO Un șofer a intrat cu mașina în mare. Conducătorul autoturismului 4x4 tracta o ambarcațiune

Fiind întrebată ce efecte provoacă o scădere bruscă nejustificată a dozei optime de noradrenalină, Pompilian Florina a precizat că o reducere nejustificată poate scădea tensiunea arterială sub limita necesară de 65, scăzând tensiunea

apare hipoperfuzia organelor, aceasta grăbind evoluția către deces a pacientului.

Ancheta procurorilor s-a extins între timp și asupra altor cinci pacienți morți în condiții suspecte. La începutul lui aprilie exact în perioada vizată de anchetă. Nu vor fi făcute deshumări, dar se vor analiza rapoartele de necropsie pentru a se verifica dacă au sau nu legătură cu acuzațiile de crimă cu premeditare formulate deja împotriva celor două doctorițe.

Dosarul devine din ce în ce mai complicat

Autopsiile acestor cinci cazuri au fost dispuse înainte să apară sesizarea cu cele 20 de decese despre pacienții condamnați chiar de doctorii care au învățat atâția ani cum să le salveze viețile discutau și asistentele chiar și după declanșarea anchetei. După cum reiese și dintr-o stenogramă din rechizitoriul care a dus la arestarea preventivă a celor două doctorițe.

Țara noastră este printre puținele din Europa care nu are un protocol clar în cazul pacienților, așa numiți critici, aflați în faza terminală. Pentru cei internați la ATI există doar proceduri învechite. „Prevederile există în legi vest-europene, nu trebuie să inventăm nimic. Posibilitatea pacientului să stabilească, să desemneze o așa numită persoană de încredere dintre membrii familiei, poate un prieten, poate chiar medicul de familie care să îl reprezinte atunci când este vorba de decizii medicale.”

Președintele societății de anestezie terapie precizează că aceste reglementări au fost făcute încă din 2009. Situațiile au fost analizate de o comisie a spitalului, iar concluziile au fost trimise mai departe oamenilor legii.

Citește și: VIDEO Cinci tineri s-au stins din viață, după ce un accident teribil a avut loc în județul Hunedoara. Un adolescent de 15 ani s-a ales cu răni grave

Ancheta fără seamăn în istoria medicinei românești a pornit de la un pacient de 54 de ani care a murit, după ce i s-a redus noradrenalina și chiar dacă sunt destui pacienți care refuză să fie aduși aici după arestarea celor două doctorițe există mulți cărora încrederea nu le-a fost zdruncinată.

Pe de altă parte cele două doctorițe arestate joia trecută au cerut instanței să fie cercetate în libertate. Contestația lor se va judeca săptămâna viitoare marți. Familia pacientului mort s-a constituit parte civilă în acest caz. Soția și fiul acestuia pretind spitalului câte 100 de mii de euro daune morale.