Sunt inundații mortale în Brazilia unde, după valul de temperaturi resimțite de peste 62 de grade, au urmat furtuni extreme. 25 de oameni au fost uciși sub viiturile de noroi care au acoperit două orașe de munte. Diluviul a lovit cu toată forța Brazilia. Sud-estul țării a fost măturat de viituri. În Rio de Janeiro, pământul s-a prăvălit cu forță.

Bilanțul este sumbru: cel puțin 25 de persoane și-au pierdut viața și peste 5400 de persoane au fost evacuate din zonele afectate

În stațiunea turistică Petrópolis nivelul apei a fost atât de mare încât chiar și mașinile de pompieri s-au scufundat. 4 oameni au fost uciși de râul de noroi și copacii aduși de ploile torențiale. Casele aflate în călea tsunamiului vijelios s-au transformat în resturi și surcele. Localnici au trăit momente de groază, căci pământul înmuiat de apă se tot prăvălea peste locuințele lor.

Alte 15 persoane și-au pierdut viața în Mimoso do Sul, un oraș cu 25 de mii de locuitori.

Între ei, un șofer al cărui camion a fost îngropat de viitură și o altă persoană peste care s-a prăbușit casa. Autoritățile au descris situația drept haotică. Imaginile aeriene arată amploarea dezastrului. Sunt cartiere întregi sub ape. Aproape că nici acoperișurile caselor nu se mai văd, iar oamenii au fost nevoiți să meargă pe străzi, prin apa până la brâu. Viiturile puternice au distrus inclusiv cimitirul din orașul Petrópolis, scoțând la iveală structurile mormintelor.

Viiturile au pornit vineri, după un potop care au urmat unui val de temperaturi extreme, cu peste 62 de grade resimțite în Rio de Janeiro. În 24 de ore s-au acumulat cantități de apă cel puțin duble față de normalul perioadei. Abia duminică salvatorii au reușit să ajungă în zonele greu accesibile, după o noapte în care nu a mai plouat deloc. Salvarea unui copil care a supraviețuit 14 ore acoperit de noroi a dus o explozie de bucurie pentru familia sa.

Echipajele de intervenție au salvat în câteva ore peste 90 de persoane aflate în pericol din cauza viiturilor și a inundațiilor. Operațiunile de căutare sunt în plină desfășurare. Autoritățile au anunțat că peste 5400 de persoane au fost evacuate din zonele afectate, unde peste 270 de case au fost distruse.