În sălile de clasă pare că se aplică legea junglei. Mai nou, elevii fumează fără nicio jenă chiar în timpul orelor de curs și nu este vorba de țigări clasice, ci de dispozitivele de vapat, despre care specialiștii avertizează că sunt chiar mult mai nocive. Pauza de fumat s-a mutat din curtea școlii în sălile de clasă, iar țigara a fost înlocuită cu aparatele de vaping sau alte substanțe mai periculoase.
„Se fumează în băile școlii, se fumează țigării, fumează cu profesorii acolo de față”, „Ajungi să fumezi în clasă țigări, vapuri sau ce se fumează? De ce? De ce așa ceva?”, este un adevăr pe care atât părinții, cât și profesorii și elevii îl cunosc.
„Se fumează puțin spus, se suprafumează, adică tot liceu fumează aproape înăuntru”, „Se întâmplă. Nu chiar în mijlocul clasei, dar undeva la geam sau la baie, tot la geam”, „Țigări electronice se fumează pe holuri, însă afară se formează țigări normale”, au declarat mai mulți elevi. Cel mai trist e că uneori chiar părinții sunt cei care ajung să le cumpere astfel de dispozitive elevilor.
Proiectul propus de Senat pentru interzicerea fumatului în școli
Senatul a adoptat recent un proiect de lege care interzice fumatul în școli și pe o rază de 200 de metri în jurul acestora, precum și pe stradă sau în alte locuri publice, pentru elevii care nu au împlinit 18 ani, indiferent dacă vorbim despre țigări, aparate electronice sau dispozitive
„De cele mai multe ori, țigările electronice, inclusiv vapeurile, conțin nicotină, dar nu ai de unde să ai garanția ca părinte că nu este doar nicotina acolo. Copilul este în plină dezvoltare, ori dacă plămânul se dezvoltă într-un fum, indiferent de ce fel de fum este, dacă creierul copilului este pur și simplu invadat de o substanță, ei bine, dezvoltarea este afectată”, a declarat Magdalena Ciobanu, medic pneumolog.
Conform celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog, 12,4% dintre cei care fumează încep înainte de împlinire a vârstei de 14 ani.