Sunt mii de oameni care contestă deciziile, după ce s-au trezit că le lipsesc decenii de muncă de la contributivitate. În multe cazuri noul venit este mai mic decât pensia inițială. În tot haosul de la ghișeele caselor de pensii autoritățile caută explicații.

Erori în lanț după recalcularea pensiilor

Speranțele pensionarilor au fost năruite odată cu primirea deciziilor de recalculare.

Mulți se așteptau la o pensie mai mare, dar au descoperit că le-a fost luat și din puținul pe care îl aveau.

În acest caz premierul de asigurări că oamenii își vor primi banii ca și până acum, doar că în realitate aceștia vor fi exceptați de la indexările viitoare până când valoarea recalculată va ajunge la nivelul din plată. „Acum am mai puțin decât aveam înainte pentru că nu mi se regăsesc opt ani din ce am muncit din totalul anilor munciți, am o 1664, acum am 1507 și la următoarea

majorare o să mi se calculeze la cei o 1507, să nu mai primesc bani, da clar, din de la întâi ianuarie n-o să mai primesc bani”.

Citește și: VIDEO Pensionarii își află noile venituri. Care vor fi acestea

Iar în această situație sunt sute de mii de pensionari care au luat cu asalt casele de pensii pentru a-și face dreptate în haosul generat de vestita recalculare.

„Recalcularea reflectă contributivitatea.” Aproape 720 de mii de pensionari au pensii mai mici, după recalculare în timp ce 84 de mii au rămas la aceeași valoare. La polul opus peste 3,8 milioane de pensionari vor primi mai mult după această recalculare, însă pentru majoritatea vorbim despre majorări cuprinse între doar un leu și 500 de lei.

Sute de mii de oameni contestă deciziile

Doamna Niculina a avut un șoc, când a descoperit plicul adus de poștaș. Aproape toți anii de muncă s-au evaporat. „ 48 de ani de muncă și mi-a de venit decizie cu opt ani și culmea, oi fi fost președinte nu știu”

Citește și: VIDEO Veste bună pentru persoanele neasigurate! Persoanele în cauză vor avea analize gratuite

Problemele se țin lanț de pensionari. De la calcul fie le lipsesc anii munciți cu greu, fie le dispar puncte din decizie sau le

sunt uitate sporurile. Efortul bugetar suplimentar în urma recalculării pensiilor depășește două miliarde de lei lunar.