Chiar dacă nu pentru mult timp, iarna s-a întors în forță la munte, iar necazurile s-au ținut lanț pe drumurile înzăpezite. Mai multe tiruri au derapat, iar vântul primejdios a rupt arborii și i-a zvârlit pe șosele, blocându-le. Ninsoarea abundentă a scos drumarii pe străzile din Brașov încă de duminică noapte. Luni dimineață șoselele erau acoperite de zăpadă, iar traficul a fost de coșmar. Cele mai mari problemele le-au avut șoferii de TIR, care au derapat și au ajuns în șanț.

„Era un coleg înainte cu cisterna, am încercat să trec și eu pe lângă el și n-am reușit și m-a furat, m-am dus în șanț. Așteptăm să vină băieții, să ne scoată de aici. Era neatins(n.red. drumul), practic i-a luat prin surprindere din nou”, „Multă zăpadă pe asfalt și am derapat. Am pus lanțurile, nu pot să ies, nu vrea nimeni să mă tragă. La Sibiu(n.red

trebuia să ajungă)”
, spun șoferii.

„După ce a derapat, șoferul acestui TIR a încercat să își monteze pe anvelopele de iarnă lanțuri antiderapante, însă nici așa nu a reușit să iasă, pentru că stratul de omăt care s-a depus aici este foarte consistent”, a explicat Adrian Jătăreanu, corespondent Kanal D.

Într-un final, tirurile au fost tractate de utilajele de deszăpezire.

Drumul Național 73A, care face legătura între Predeal și Râșnov, a fost închis vreme de câteva ore pentru ca utilajele de deszăpezire să poată interveni. Apoi, autoritățile au decis să restricționeze accesul vehiculelor mai mari de 3,5 tone, până la ora prânzului. În tot acest timp, drumarii au curățat șoseaua de zeci de arbori, care s-au prăbușit de la greutatea zăpezi.

„Mai jos, aproape de Râșnov, am avut un sector cu aproape 20 de arbori care au căzut într-un interval de 15-20 de minute.

Sunt aproximativ 50 de utilaje pe drum și 20 de echipe care caută arborii care ar putea pune în pericol traficul”, spune Tudor Duțu, director regional DRDP Brașov.  

Peste 400 de tone de materiale antiderapant au fost împrăștiate pe șosele. Probleme au avut și turiștii care și-au petrecut sfârșitul de săptămână la munte: „Sunt turiști cazați aici și nu putem ieși de acolo până aici.

Cum vedeți, un 30-40 de centimetri(n.red. stratul de zăpadă).”

Nu a fost mai bine nici în vârf de munte. La Bâlea Lac a nins neîncetat duminică, iar stratul de zăpadă măsoară peste doi metri la cota 2000. Temperaturile au coborât până la minus 8 grade celsius, iar viscolul a dat mari bătăi de cap angajaților de la cabane. Vântul a suflat la rafală chiar și cu 90 de kilometri pe oră.

Și la Rânca iarna și-a arătat adevărata forță. Drumarii au ieșit pe șosele cu utilaje de deszăpezire și au împrăștiat zeci de tone de material antiderapant.

Meteorologii spun că acesta a fost ultimul episod de iarnă severă. De marți vremea începe să se încălzească ușor, iar până la finalul săptămânii temperaturile vor depăși 25 de grade celsius în toată țara.