Situație dramatică în județul Constanța. 80 de bătrâni dintr-un cămin au fost evacuați din cauza unui incendiu uriaș de vegetație. Flăcările amenințau clădirea centrului de seniori, iar pompierii au activat planul roșu la Poarta Albă. Au fost trimise echipaje inclusiv din București, Ialomița și Călărași. Zece trenuri de călători au fost oprite pe șine pentru ca pompierii să poată interveni eficient.

Citește și: VIDEO Pompierii, sufocați de incendii repetate. O autospecială de stingere s-a făcut scrum

Dezastrul a lovit în jurul orei 15, flăcările au izbucnit în câmp și s-au extins cu repeziciune, au ars suprafețe cu vegetație uscată, dar și culturile oamenilor din zonă, însă pericolul creștea de la un minut la altul. S-a activat planul roșu. Pompierii din Constanța au solicitat imediat ajutor. Au fost trimise autospeciale de stingere din București, Călărași și Ialomița.

Prima grijă a pompierilor a fost protecția zidului de bătrâni.

Salvatorii și-au dat seama că vântul își poate schimba rapid direcția, așa că au decis să se evacueze optzeci de persoane rezidente în cămin oamenii au fost scoși în scaune cu rotile sau unii dintre ei direct pe targă.

Pompierii au avut nevoie de sprijin din mai multe județe 

Fumul gros a fost vizibil de la kilometri distanță. În plus, incendiul s-a extins pe o suprafață de peste 50 de hectare cu multiple focare.

Pompierii nu au apucat să acopere toată zona, chiar și cu sprijin din alte două județe și din Capitală. Patru salvatori au leșinat din cauza temperaturilor ridicate. Valorile resimțite în apropierea flăcărilor au fost uriașe.

„S-a realizat de asemenea și protecție la partea exterioară a penitenciarului din Poarta Albă, acolo unde a existat la un moment dat pericol ca incendiul să se extindă.

Din fericire, la căminul de bătrâni focul nu s-a propagat”, a declarat Ana-Maria Stoica, purtător de cuvânt ISU Constanța. În urmă cu trei zile, tot în Constanța, o autospecială modernă a fost făcută scrum tot de un incendiu de vegetație.