Cazul celor 17 morți suspecte din Spitalul Sfântul Pantelimon are primele concluzii. În timp ce raportul corpului de control al Ministerului Sănătății vorbește despre o comunicare defectuoasă.
„Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză”,
Comunicarea defectuoasă ar fi cea care a dus la divulgarea morților bolnavilor internați la terapie intensivă. Nu se menționează nimic despre dozele scăzute de noradrenalină, ci despre un conflict intern care i-ar fi căzut victime pacienți suferinzi, care așteptau un ajutor salvator.
Iată ce apare în declarațiile de avere ale doctorilor de la Spitalul Sfântul Pantelimon
În declarațiile publice de avere ale medicilor din ceea ce oamenii numesc „spitalul morții” sunt trecute apartamente, mașini, bijuterii și numeroase conturi bancare, în care își țin economiile. Pe site-ul Sfântului Pantelimon, managerul Bogdan Socia a menționat patru terenuri cumpărate și moștenite atât în Ilfov, cât și în Brașov. Un apartament, o casă de 2000 sute de metri pătrați, două mașini și conturi bancare de aproximativ jumătate de milion de euro în lei și valută la șapte bănci, dar și două credite. În dreptul rubricii bijuterii, tablouri, obiecte de artă este trecută valoarea de 20.000 de euro. Medicul încasează anual un salariu de 350.000 de lei de la spital și Universitatea de Medicină din București.
Mai bogat apare în declarația de avere Ștefan Cristea, șeful secției de ortopedie. Are șase apartamente, toate în București, trei mașini și aproape 10 milioane de lei în 45 de conturi bancare cu economii în lei, euro și dolari. Potrivit declarației de avere din 2022, a câștigat în jur de 250.000 de lei din salariul primit de la spital și de la Universitatea de Medicină.
Șefa secției ATI, Elena Voicu, și-a trecut în declarația de avere două apartamente, un teren intravilan și două autoturisme, dar și un credit de 50.000 de euro, iar slujba de la spital i-a adus un câștig anual de peste 260.000 de lei.
Primele rezultate ale anchetei interne din Spitalul Sfântul Pantelimon
Până acum, polițiștii de la omoruri au audiat în calitate de martori mai multe cadre medicale de la S fântul Pantelimon, inclusiv asistenta care ar fi făcut acuzațiile și rezultatele raportului de fac trimitere tot la ancheta penală. Verificările efectuate de corpul de control al ministrului, precum și cele ale comisiei interne, au vizat exclusiv activitate administrativă, a anunțat Ministerul Sănătăți. Tot miercuri, 17 aprilie, au fost anunțate și rezultatele anchetei interne din spital.
Comisia nu a constatat abateri care să ridice suspiciune a unei presupuse culpe medicale și nu au fost semnalate nici nereguli în circulația fiolelor de noradrenalină. S-au respectat toate protocoalele și procedurile terapeutice. Cu alte cuvinte, pacienții au fost tratați corect.
Totuși, potrivit comisiei interne, rămâne în discuție presupusa faptă a depășirii grave a competenței profesionale a unei asistente medicale, care ar fi afirmat că a modificat din propria inițiativă doza de noradrenalină, dar nu există nicio dovadă că acest lucru s-ar fi petrecut în realitate. Alte cercetări sunt făcute și de colegiul medicilor, care adună date pentru a afla ce s-a întâmplat cu adevărat la Sfântul Pantelimon.