Românii cu credite în lei cu dobândă variabilă vor beneficia de rate mai mici la bănci începând cu 1 iulie. Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) va scădea de la 5,90% la 5,86%, iar ROBOR la 3 luni a atins cel mai mic nivel din ultimii doi ani, ajungând la 6,02%.

Rate mai mici de la 1 iulie

Românii care au credite în lei cu dobândă variabilă vor plăti rate ceva mai mici la bănci.

IRCC ar urma să scadă de la 1 iulie, iar ROBOR a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii doi ani.

Diana Buzea: „RCC va scădea de la 1 iulie de la 5.90%, cât este în prezent la 5,86%. Asta înseamnă, pe un exemplu concret, pentru un credit Noua Casă de 250.000 de lei pe 30 de ani, rata va scădea de luna viitoare cu 7 lei și indicele ROBOR este în scădere.

Citește și: VIDEO Toxiinfecție alimentară într-un camping la Vulcanii Noroioși. 11 copii și 2 adulți au avut nevoie de îngrijiri medicale

ROBOR la 3 luni, cel în funcție de care se calculează majoritatea dobânzilor pentru creditele în lei a ajuns la 6,02%. Este cea mai mică valoare din ultimii 2 ani. Asta înseamnă că pentru același exemplu folosit puțin mai devreme și rata a scăzut cu 41 de lei față de cea pe care o plăteau oameni în urmă cu șase luni.

În cazul în care BNR va decide și reducerea dobânzii cheie, analiștii financiari spun că în funcție de credit, ratele vor scădea și mai mult.”