TikTok vrea să își plătească utilizatorii pentru simplul fapt că își petrec timpul urmărind clipurile video care sunt postate pe platformă. Ideea este una revoluționară pentru tot ceea ce se întâmplă acum în social media, dar deloc pe placul autorităților. Comisia Europeană a anunțat deja că se opune unei astfel de schimbări și cere explicații. Până la un euro pe zi ar putea primi cei care au cont pe platforma TikTok și care urmăresc videoclipurile postate.

Citește și: VIDEO Influencerii fac averi de milioane din TikTok! Fiscul a pornit pe urmele lor: „Probabil numărul real este de ordinul miilor”

A apărut o nouă versiune a aplicației, numită „TikTok Lite”, care monitorizează timpul petrecut pe platformă și oferă anumite puncte pe care le putem folosi fie pe carduri cadou, fie ca să susținem alți creatori de conținut.

Ei bine, ca să primim această recompensă trebuie să petrecem în aplicație neîntrerupt între 60 și 85 de minute. Funcția de recompensă a fost testată deja în Spania și în Franța, iar pe această rețea există numeroase postări din spațiul asiatic, în care utilizatorii arată felul în care funcționează „TikTok Lite”. În Europa, însă, reacțiile sunt dure.

„Va produce această funcție la fel de multă dependență și va fi la fel de toxică precum țigările.

Am trimis deja o cerere de informare privind lansarea TikTok Lite, nu vom face niciun pas înapoi din a ne proteja copiii pe baza reglementărilor existente”, susține Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă.

Care este avertismentul specialiștilor privind TikTok-ul? 

Specialiștii atrag atenția asupra faptului că social media deja produce un nivel ridicat de dependență, iar recompensarea utilizatorilor cu bani doar ar crește acest fenomen.

„Dependența de TikTok este dată de dopamina care se secretă în corp datorită satisfacției plăcerii, că tânărul vede ceva interesant, nou sau provocator”, a declarat Alexandru Pleșea, sociolog.

În teorie, funcția de recompensă ar urma să poată fi accesată doar de către utilizatorii care dovedesc că au împlinit 18 ani. Un alt detaliu care îngrijorează Comisia Europeană este acela că utilizatorii vor urmări un conținut ales de către algoritmul TikTok, asupra căruia nu există control.

Forul de la Bruxelles cere explicații companiei pentru modelul de business pe care îl aduce „TikTok Lite” pe piață. Termenul limită pentru a prezenta explicații este 26 aprilie.