Parlamentarii își doresc reglementarea platformelor de socializare. În an electoral, TikTok-ul a devenit o amenințare, mai ales că partidele extremiste folosesc aplicația pentru a-și transmite mesajele care ajung ușor la public. Potrivit unui sondaj, partidele aflate la putere, PSD și PNL au pierdut bătălia în online cu AUR, care are din ce în ce mai mulți susținători tineri.

Politicienii au pierdut lupta cu platformele sociale. TikTok trebuie reglementat, spun aceștia, mai ales că suntem în an electoral iar miza este una imensă.

Există sute de filmulețe deepfake în care președintele, premierul sau alte personalități politice par a promova diverse idei sau discursuri, însă acum politicienii se lovesc de o altă problemă. Partidele extremiste folosesc platforma pentru a-și distribui mesajele care ajung la un număr foarte mare de persoane, în special tineri.

„Din punct de vedere a prezentării ofertei politice și a prezenței în spațiul virtual dedicat tinerilor, suntem după AUR.

Facem și noi tot ce putem”
, spune Lucian Romașcanu, purtător de cuvânt al PSD.

Dar chiar Laura Vicol, colega de partid, recunoaște că folosește TikTok și că rețelele sociale sunt un mediu bun de transmitere a mesajelor, atât timp cât acestea sunt împărtășite pe un ton echilibrat: „Chiar sunt virală pe TikTok. Cred că partidele extremiste, dacă vor să facă rău, reușesc să facă prin orice canal de comunicare.”

Primele date ale unui sondaj realizat luna aceasta la nivel național arată că partidul AUR ar fi primul votat la europarlamentare de către tinerii cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani. După AUR, în preferințele tinerilor se află USR și PNL. Sondajul a fost realizat telefonic, pe un eșantion de 800 de persoane, de către institutul sociologic IRES, iar marja de eroare este de 3,5%.

Cei care au făcut acest sondaj spun că toate datele vor fi făcute publice la începutul lunii viitoare.

„Cred că trebuie să avem o discuție corectă și să informăm românii ce înseamnă pericolul extremist pentru că, e adevărat, noi suntem într-un adevărat război cibernetic al manipulării și al dezinformării”, este de părere Nicoleta Pauliuc, senator PNL.

Sociologii sunt de părere că tinerii sunt atrași de mesajele extremiste pentru că au multă vizibilitate în mediul online, iar politicienii au învățat cum să folosească rețelele

sociale în avantajul lor.

„Un număr de tineri sunt atrași de extreme pentru că le oferă un discurs anti sistem. Categoric, dacă ar pica Facebook, TikTok, Instagram, Telegram și astfel de canale, cu siguranță unii politicieni ar dispărea din România, pentru că sunt politicieni de Facebook o grămadă. A devenit o modă să faci live-uri non stop”, consideră sociologul Ciprian Necula.

Politicienii spun că până la o reglementare legală a conținutului de pe TikTok e cale lungă, căci sediul companiei ar trebui mutat în Europa sau în

Statele Unite ale Americii. Camera reprezentanților din Statele Unite a adoptat un proiect de lege privind interzicerea TikTok pe tot teritoriul SUA, dacă platforma video nu va fi vândută de proprietarul său chinez.