Medicul Marian Deaconu, chirurg la Spitalul Colentina din București, a fost prins în flagrant în timp ce primea bani de la un pacient. Anchetatorii spun că ar fi cerut astfel de sume și de la alți bolnavi, așa că l-au adus cu mandat la audieri.

Un cunoscut medic din Capitală și-a compromis cariera, după ce a luat șpagă de la un pacient

Harta șpăgii arată că fenomenul atențiilor materiale este greu de vindecat în țara noastră. Marian Deaconu este medic specialist în chirurgie generală în cadrul Spitalului Colentina din București.

Dimineață, medicul s-a întâlnit cu unul dintre pacienții pe care ar fi urmat să îi opereze. De la el a primit 500 de lei șpagă, iar în schimb Deaconu trebuia să-i ofere un strop în plus de grijă bolnavului pe perioada internării în spital.

Citește și: VIDEO Oamenii se îmbolnăvesc din cauza nopților tropicale. Ce spun specialiștii despre acest aspect

Cum a băgat bani în buzunar în cabinet au descins angajații DGA. Chirurgul a fost audiat ore întregi, procurorii au suspiciuni că medicul cerea șpagă de la mai mulți pacienți. În plus, atunci când l-au prins în flagrant medicul mai avea asupra lui alți 400 de euro, o atenție primită de la un alt bolnav care trecuse pragul spitalului.

Ce sumă a cerut doctorul

Șpaga este boală grea în România, mai ales atunci când vine vorba despre sistemul medical. Ultima hartă a șpăgilor din spitale arată precum avertizările de cod roșu și portocaliu ale meteorologilor. Nu există județ în care pacienții să nu susțină că li s-a perceput mită în unitățile sanitare. Medicii din Harghita sunt campionii șpăgilor urmați de Olt, Buzău și Ialomița.

Citește și: VIDEO Aglomerație și nervi la ieșirea din țară. Podul Giurgiu Ruse a intrat în reparații în plin sezon estival

Satu Mare este și el aproape de județele fruntașe la șpagă. Peste 7% dintre pacienții care au răspuns la sondaj susțin că li s-au cerut bani la spital. Microbul atenților din spital nu i a prins doar pe unii medici, ci și pe pacienți.

Peste 5% dintre pacienții de la Sibiu spun că medicii sau asistentele au cerut șpagă mulți nu mai au încredere în spitalele de stat și s-au îndreptat către sistemul privat de sănătate. La polul opus pe harta șpăgii se situează județele Sălaj, Hunedoara și Cluj.