Virusul Nipah a ucis un băiat de 14 ani și este nu doar extrem de contagios, dar are și o rată de mortalitate foarte ridicată. El se transmite de la animale la om și atacă în mare măsură creierul.

Un virus periculos care umfla creierul face din ce în ce mai multe victime

India trecut la măsuri extrem de drastice, după înmulțirea cazurilor de infectare cu virusul Nipah.

Adunările publice au fost interzise, iar mai multe școli din statul sudic Kerala au fost închise în încercarea de a controla răspândirea focarului de infecție. Virusul Nipah este un patogen foarte periculos care umflă creierul și care ucide peste 50% din oamenii infectați.

El se răspândește foarte ușor de la porci și lieci și apoi de la om la om. Provoacă simptome respiratorii, febră și inflamație la nivelul creierului care de cele mai multe ori devine fatală.

Moartea băiatului în vârsta 14 ani a survenit în urma unui stop cardiac din cauza infecției. Alerta emisă de autorități arată că există 214 persoane pe lista primară de contacte a băiatului, iar 60 dintre ei au un risc ridicat de contractare a virusului. Toți au fost izolați testați și sunt ținuți sub supraveghere.

Citește și: VIDEO O tânără de 25 de ani s-a stins din viață, în marea liniștită. Cauzele sunt încă necunoscute

A fost înregistrat în 1998 și s-a răspândit mai ales printre crescătorii de porci din Malaezia, dar și în India, Singapore și Bangladesh. În 2018 s-au înregistrat zeci de morți din cauza virusului, iar în toamna lui 2023 doi oameni au pierit. Guvernul indian va înființa 25 de centre pentru identificarea și izolarea persoanelor afectate. Localnicii sunt sfătuiți să poarte măști pentru a evita infectarea cu virusul pentru care nu a fost dezvoltat încă un vaccin.