Paza bună trece primejdia rea. Acesta este sfatul salvamontiștilor pentru turiștii care se aventurează pe traseele de munte. Viperele s-au înmulțit necontrolat din pricina schimbărilor climatice, iar în spitale serul antiviperin este greu de găsit.

Citește și: Șarpele, musafir nepoftit în canapea

„O singură turistă spune că i-au ieșit în cale nu mai puțin de cinci vipere pe un traseu intens circulat spre vârful Negoiu din Făgăraș.

Salvamontiștii confirmă că sunt tot mai multe în ultima vreme mai ales în zonele stâncoase, expuse soarelui și se întâmplă chiar și în zone unde odinioară nu exista acest pericol. Tocmai de aceea turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze pe munte îmbrăcați în hainele lejere de vară, ci să aibă pe ei pantaloni lungi și încălțăminte adecvată, nicidecum adidași sau papuci. De asemenea, să fie cu ochii în patru când se așează pe undeva.

Și în spitale există o problemă, unele nu au doze cu ser antiviperin sau există prea puține. În județul Brașov de pildă sunt doar șapte doze. Vestea bună ar fi, spun medicii, că la acest capitol stăm mai bine ca anul trecut”, a declarat Silvia Cseh, reporter NEWSTIME.

Care sunt zonele din România în care se găsesc vipere? 

În fiecare an, în special vara, România se confruntă cu lipsa vaccinurilor antiviperine. Vara este perioada în care sunt cele mai mari șanse ca viperele să iasă în calea călătorilor. Vipera cu corn este cea mai otrăvitoare dintre cele trei specii de vipere pe care le putem întâlni în țara noastră. Vipera cu corn poate fi întâlnită cu precădere în zona Banatului, în special în stațiunea Băile Herculane, însă poate fi întâlnită și spre Delta Dunării.

Cea mai întâlnită viperă din țara noastră este vipera de munte sau vipera comună. Mușcătura acestei vipere nu este atât de periculoasă și poate fi confundată și cu alți șerpi. Cea mai rară specie de viperă din România este vipera de stepă, pe care o întâlnim cu precădere la malul mării, dar care este pe cale de dispariție, potrivit Antena 3