Noi motive de îngrijorare în războiul din Orientul Mijlociu. Iranul a atacat cu rachete o bază din Irak, considerată cartierul general de spionaj al Israelului. Și o țintă din Siria a fost lovită. Cel puțin patru oameni au murit și șase au fost răniți.

Oficialii irakieni acuză Iranul că vrea să atace cu orice preț orașul Erbil 

„Gardienii revoluției”, așa cum sunt numite trupele iraniene, au lansat un atac fără precedent asupra unei baze care este considerată una foarte importantă pentru Mosad, Serviciul de informații externe

al Israelului. Mai multe rachete au lovit zona din nordului Irakului, aflată foarte aproape de un consulat al Statelor Unite.

Iranienii și-au motivat atacul și au spus că ținta a fost o grupare teroristă anti Iran. Patru oameni au murit și șase au fost răniți în urma exploziilor.

Citește și: Teroare în Iran după atentatele cu bombă. Exploziile uriașe au ucis cel puțin o sută de oameni și au rănit aproape 250

„Am auzit prima explozie, nu știam unde este lovitura. Apoi am auzit a doua explozie, și a treia, și a patra”, povestește un localnic.

Consiliul de securitate al Irakului îi acuză pe vecini că folosesc pretexte nefondate pentru a ataca orașul Erbil și au catalogat atacul drept o crimă împotrivă poporului kurd: „Marile puteri au o politică neclară față de kurzi și de multe ori ne-au înșelat și au spus că vor furniza kurzilor arme antirachetă, iar aici suntem bombardați și nu există un factor de

descurajare.” 

Reacția Statelor Unite a fost rapidă și a avertizat Iranul că a luat o decizie nesăbuită, prin care se poate amplifica și mai tare conflictul din zonă. Susținător al Hamas în războiul cu Israelul, Iranul acuză Statele Unite că sprijină crimele israeliene din Fâșia Gaza.

Presa internațională comentează că atacurile Iranului vor spori teama că războiul din Gaza s-ar putea extinde la nivel regional, cu consecințe umanitare, politice și economice grave.