Fostul ministru al mediului, Tanczos Barna, pare că luptă din răsputeri să își ducă la bun sfârșit planul pentru uciderea a 500 de urși, după ce Academia Română a înjumătățit cotele de intervenție. Acum, senatorul UDMR a depus în Parlament un proiect de lege prin care să fie omorâte mai multe animale. Barna spune că uciderea lor ar fi singura soluție în rezolvarea conflictului dintre om și urs. Faptul că urșii au ajuns să caute hrană și în localitățile aflate la zeci de kilometri distanță de păduri a devenit o realitate tristă. În ultimii ani, autoritățile au demonstrat că sunt depășite de situație, iar pentru unii aleși singura soluție pentru rezolvarea problemelor cauzate de urși ar fi uciderea lor, dar la condamnarea la moarte a acestor animale contribuie din plin și oamenii inconștienți care hrănesc blănoșii pe care îi văd la marginea drumului.

Citește și: Ursul „Rambo” a băgat spaima în ploieșteni! Autoritățile încearcă să îl prindă de mai bine de o săptămână: „Putea deveni un pericol pentru populație”

Pe Transfăgărășan, un urs a încercat să deschidă portiera unei mașini, iar în altă zi o femeia a fost la un pas să fie atacată după ce s-a apropiat periculos de mult de un exemplar matur. Acum, Tanczos Barna pare să profite din plin de această situație și încearcă să și convingă colegii din Parlament să voteze proiectul de lege pentru uciderea unui număr de aproape 500 de urși.

„Ultimul studii arată foarte clar că populația de urși bruni în România crește. Arată foarte clar că este într-o stare de conservare favorabilă, arată foarte clar că o intervenție bazată pe cote de intervenție de prevenție nu va afecta în mod negativ această populație de specie strict protejată”, a declarat fostul ministru.

UDMR a depus proiectul de lege privind controlul populației de urși bruni [Sursa: Captură NEWSTIME]

Ce se arată în noua propunere făcută de Tanczos Barna în Parlament 

Un studiu comandat de Ministerul Mediului arată că în pădurile din România ar trăi între 7.400 și aproape 8.600 de exemplare, ceea ce ar însemna în jur de 40% din populația totală a acestei specii din Europa. În realitate, însă, acestea sunt doar estimări pentru că autoritățile nu au făcut niciodată o numărătoare exactă a acestei specii. Asta înseamnă că inclusiv aceste cote de vânătoare stabilite de autorități sunt făcute numai pe bază de estimări.

„Nu se poate da o lege pe baza unei estimări pentru că există estimări contradictorii. Japonia a avut problema asta de conflict între om și urs și au inventat un lup mecanic, un lup mecanic care produce un zgomot extraordinar și care e plasat în locurile unde se știe că vin urși și îi îndepărtează pe urși”, a declarat Cristina Lapis, președinta Asociației „Milioane de prieteni”.

În propunerea sa, Tanczos Barna introduce două articole noi. Primul se referă la numărul de exemplare care pot fi recoltate anual prin organizarea de vânători, iar al doilea se referă la numărul de animale sălbatice care pot fi ucise pentru a preveni atacurile asupra oamenilor sau a bunurilor acestora.