Acuzații șocante la adresa unor medici: la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală ar fi avut loc omoruri în serie. O asistentă susține că mai mulți doctori s-ar fi jucat dea Dumnezeu pe unii pacienți. Le-ar fi micșorat cu intenție dozele dintr-o substanță vitală. În doar patru zile, așa ar fi murit aproape 20 de bolnavi. Ancheta declanșată de aceste dezvăluiri este uriașă. Moarte în loc de ușurare a suferințelor ar fi primit bolnavii internați la Terapie Intensivă în Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală.

Veniți cu încredere în doctorii care au jurat pe veci că vor face tot ce le stă în putință să îi vindece, pacienților le-ar fi fost deliberat provocat sfârșitul.

„O situație halucinantă, cum că niște medici din Terapie ar fi oprit deliberat noradrenalina sau ar fi scăzut fluxul de noradrenalină, ca acești pacienți să moară în mod voit”, a declarat Bogdan Socea, manager Spitalul Sf.

Pantelimon.

În doar două zile, de joia trecută până sâmbătă, doctorii ar fi adus în acest fel condamnarea la moarte a aproape 20 de pacienți aflați în stare critică. Halucinanta dezvăluire ar fi fost făcută chiar de una dintre asistentele de la Terapie Intensivă. Ar fi primit indicații să micșoreze dozele substanței care are rolul să îi țină în viață pe cei care și-au pus sănătatea în mâinile medicilor.

Fiorii reci îi trec pe cei care ar putea avea rude sau ar putea ajunge chiar ei în această situație. Pentru oameni, a fi doctori e sinonim cu sinceritatea și vindecarea.

„Să omori oamenii în spital... atunci înseamnă că nu mai mergem la niciun spital. Stăm acasă și murim direct acasă. În primul rând aș fi dat în judecată din start și asistentele și spitalul pentru că au acceptat să facă lucrul ăsta”, „Fiori normal, foarte mulți fiori! Adică ne ducem să ne tratăm și murim”, „Ca medic, la cât înveți și

la ceea ce înseamnă medic pur și simplu, nu cred”, spun bucureștenii.

Ceea ce ar fi scos însă la iveală asistentă arată un adevăr crunt: dacă în foaia de observație erau trecute 20 de miligrame de noradrenalină, asistentele ar fi trebuit să administreze doar o doză de un miligram.

„Este un vasopresor care menține tensiunea pacienților atunci când sunt într-o stare gravă, îi ține în viață când sunt intubați și au probleme mari de sănătate”,

a mai explicat managerul unității medicale.

Atunci când au refuzat, chiar medicii ar fi micșorat dozele sau ar fi înlocuit în noradrenalina cu un simplu ser fiziologic, se spune în articolul de la care a pornit scandalul fără precedent în sistemul de sănătate din România. Situația revoltătoare, de viață și de moarte, le-a determinat pe asistente să nu mai tacă o clipă. Una dintre ele a expus directoarei de îngrijire a spitalului toate chinurile la care erau supuși oamenii.

Deocamdată nu se face referire la niciun nume. Pentru președintele diviziei de medici a federației Sanitas, acuzațiile sunt nefondate.

„Suntem șocați de aceste declarații. Este o acuzație foarte gravă, o acuzație de omor. Nu avem niciun nume. Aceste aberații în care afirmi că un medic își permite să dea un ordin verbal să se scadă doza de noradrenalină nu poate să o facă decât un neprofesionist, iar individa care a făcut această reclamație, eu îmi permit să spun asta fiind lider de sindicat, este clar că este o non-profesionistă și nu are ce să caute într-o instituție de sănătate publică. Nu există o sesizare de la familii”, a declarat Toni Popescu, președintele diviziei medici a Federației Sanitas.

Spitalul Clinic de Urgență Sfântul Pantelimon este în subordinea directă a Ministerului Sănătății.

„După ce o asistentă medicală a alertat faptul că 20 de pacienți ar fi murit din cauza administrării necorespunzătoare a unui tratament, Ministerul Sănătății a anunțat că va trimite corpul de control la spital”, a transmis Andra Ionescu, reporter Kanal D.

„Am rugat ca un reprezentant al Colegiului Medicilor, pentru că discutăm de o problemă de jurisdicție profesională, responsabilitatea revine Colegiului Medicilor din București de data aceasta, un profesor reputat va sosi împreună cu echipa de control de la Ministerul Sănătății”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

A fost sesizat și Colegiul Medicilor din București iar conducerea spitalului a deschis la rândul ei o anchetă internă. O sesizare pentru deschiderea unui dosar de moarte suspectă au primit și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.