Este alertă în toate școlile din Timișoara, după ce la un colegiu cu aproape 1.000 de elevi au început să apară simptome grave în rândul tinerilor, profesorilor și părinților. Peste 121 de persoane sunt afectate, iar cei în stare gravă au ajuns la spitalele din vestul țării. S-au făcut zeci de analize pentru a afla cauza îmbolnăvirilor. Cele mai recente informații duc spre un virus care se răspândește prin alimente sau direct de pe diverse suprafețe.

Citește și: VIDEO Este alertă la cel mai mare spital din țară! Un pacient a venit cu ploșnițe de acasă

A fost panică în rândul profesorilor și elevilor de la Colegiul Național C.D. Loga din Timișoara. Veștile despre problemele apărute aici s-au răspândit rapid. Peste 100 de elevi au avut astfel de simptome, dar și 21 de profesori. Inclusiv printre părinți s-a răspândit boala misterioasă.

„Am avut dureri abdominale, dar mă simt destul de bine, adică nu a fost nevoie de spitalizare”, „Probabil iese apa sau vreo viroză care circulă prin școală. Și eu am avut probleme ieri, șase copii în clasă deocamdată”, au declarat mai mulți părinți.

Au fost confirmate mai multe cazuri de norovirus

Nimeni nu și explică ce s-a întâmplat, așa că școala a fost închisă miercuri.

Echipajul care măsoară prezența substanțelor chimice, bacteriologice și nucleare de la pompieri a făcut măsurători, dar fără a ajunge la cauza problemei. Cei de la DSP au ridicat mai multe probe, inclusiv de la dozatoarele de apă. Cei cu simptome mai grave au ajuns la spital.

„Aceleași simptome au avut toți. Dureri abdominale, vărsături și unii dintre ei diaree.Unul dintre cazuri a fost testat pentru un subtip de virus, norovirus. Ne orientăm din ce în ce mai mult spre o patologie infecțioasă, posibil virală.

Cel mai frecvent acestea sunt prin boala, prin mâinile murdare, prin boală transmisă prin alimente sau apă”, a declarat Mihai Gafencu, purtător de cuvânt Spitalul de Copii Loius Țurcanu. 

După alte câteva ore, prezența norovirusului a fost confirmată la încă doi copii, iar laboratoare le procesează mai multe probe. Acesta se răspândește prin alimente contaminate, prin contactul cu o persoană infectată sau direct de pe diverse suprafețe.

Colegiul Loga este închis și joi, însă alerta s-a dat în toate unitățile de învățământ din zonă.

Nouă elevi au rămas internați, dintre care doi în stare mai gravă sunt la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. De asemenea, un profesor cu simptome severe este în continuare monitorizat de medici.