Situație fără precedent în Capitală. De joi, 21 martie, s-au închis toate școlile din Sectorul 5. Este decizia primăriei ca măsură împotriva ploșnițelor care terorizează elevii din două unități de învățământ, de mai bine de trei săptămâni. Marea dezinsecție începe de joi și va dura, conform autorităților, până luni. În tot acest timp, părinții se roagă ca insectele parazite să nu le infecteze și casele. Absolut toate școlile din Sectorul 5 vor fi închise pentru a se putea face deratizare.

Citește și: VIDEO Elevii de la o școală din Capitală, terorizați de ploșnițe! Școala spune că a luat măsuri, dar insectele sunt încă prezente în sălile de clasă

Maratonul dezinsecțiilor vine ca urmare a invaziei ploșnițelor, de care s-au plâns inițial copiii care învață la Școala Ion I.C. Brătianu din Capitală. De trei săptămâni, părinții elevilor au ajuns la capătul răbdării.

Părinții copiilor se tem, iar teama este întemeiată, spun specialiștii.

„Prin mușcătura lor, ele se hrănesc cu sânge uman și prin mușcătura lor produce alergii, alergii de la forme ușoare până la forme foarte severe sau asupra infecția locului mușcăturii”, a declarat Liliana Preoțescu, medic infecționist.

În tot acest timp, depășiți de situație, părinții elevilor au încercat să limiteze cum au putut invazia ploșnițelor și în propriile case.

„Păi, scot tot din ghiozdan, hăinuțele le bag la spălat, totul l-a 90 de grade, că știu că doar așa le poți elimina. Cred că aici ar trebui să vină primăria să facă ceva ca lumea, adică să dea cu ceva cum trebuie, să dea să moară”, au declarat părinții. Numai luna aceasta, primăria a făcut două dezinsecții în această școală.

Ce spun reprezentanții primăriei? 

Ploșnițele despre care reprezentanții primăriei spun că nu există dau bătăi de cap și la alte unități de învățământ tot din Sectorul 5.

„La nici doi kilometri față de școala în care a fost semnalată prezența ploșnițelor se află și această școală. Reprezentanții instituției au cerut primăriei același tratament de dezinsecție. Tocmai din acest motiv inspectorii DSP au venit în control”,

a declarat reporterul NEWSTIME.

Mai mult decât atât, city manager-ul Sectorului 5 ne asigură că nu este nicidecum vorba despre un focar în aceste două școli. Problema ar fi la nivelul întregii Capitale.

„Nu avem niciun fel de problemă. Nu sunt probleme în școlile din Sectorul 5 cu aceste ploșnițe, repet, care sunt în tot Bucureștiul. De asta ne aflăm în situația asta.

Nu ne aflăm pentru că s-a inventat sau apărut o ploșniță în Sectorul 5”, a declarat city managerul.

Bucureștenii nu sunt însă singurii terorizați de aceste insecte. Capitala Franțeieste invadată de luni bune de ploșnițe, iar autoritățile se plâng că paraziții au devenit rezistenți la insecticide.