Statele Unite sunt lovite de un fenomen pe care presa îl numește „sistem de furtună monstru”. De-a lungul coastei nord estice, cel puțin trei oameni au murit din cauza tornadelor care au făcut ravagii. În tot acest timp, viscolul a blocat statele din vest și din centrul țării. Un monstruos sistem de furtuni, așa cum îl numește presa americană, face ravagii peste ocean. Mai multe localități din Florida sunt în ruine.

Vremea extremă a făcut dezastru în Statele Unite 

Peste 12 tornade au lovit sud estul Statelor Unite cum nu s-a mai văzut în această perioadă a anului. Casele au fost doborâte ca într-un domino, aruncate unele peste altele, altele au fost transformate în surcele. În orașul Fort Lauderdale, tornadele au adus groaza încă de acum câteva zile.

O femeie care filmează din siguranța casei este copleșită de puterea vijeliei de afară.

Într-un oraș, după ce patru tornade au lovit într-o singură zi, inclusiv clădiri cu structuri masive au fost șterse de pe suprafața pământului. Bărcile din porturi au fost scoase din apă și trase pe mal. Vârtejurile de peste o sută de kilometri pe oră au lăsat în urma lor distrugeri pe mii de kilometri.

În 72 de ore, întreaga coastă de est, din Florida până în Virginia, a fost măturată de vijeliile în spirală.

Peisajul e dezolant. 3 oameni au fost uciși iar peste o sută de milioane de locuitori trăiesc sub alerte de vânt puternic. Suprafețe întinse, din New Mexico până în Michigan, Kansas, Nebraska și Iowa au fost lovite de furtuni de zăpadă. Ninsorile neîncetate au depus zăpezi de peste o jumătate de metru, iar traficul s-a transformat într-un hazard.

Citește și: Tragedie în SUA! 7 morți și 158 de mașini distruse în urma unui carambol uriaș

Pe autostrăzile din Washington, vizibilitatea a fost redusă spre zero. Uriașe probleme sunt și pe aeroporturi, în condițiile în care, pentru americanii, zborurile între state sunt vitale. Peste 7000 mii de curse aeriene înregistrează întârzieri, potrivite NBC, iar alte șapte sute de zboruri sunt anulate. De asemenea, 400 de mii de locuințe și magazine, din 12 state, au rămas fără curent. Iarna extremă a adus și inundații.

Atlanta, Charlotte, Washington DC, Philadelphia și New York sunt sub avertizări de viituri, iar primarul din New York a decretat stare de urgență după ce în metropolă a plouat torențial la câteva zile după o ninsoare abundentă. 78 de milioane de oameni din sud est și est sunt sub pericol de viituri.