De la România în care oamenii au strigat că nu au aer, țara noastră a ajuns România care sare în aer, și totul în decurs de numai opt zile. În zadar și-a strigat Alexandra durerea în maternitatea din Botoșani timp de șapte ore. Nimeni nu a vrut să audă și să o salveze. În zadar l-au verificat mai mulți polițiști pe Vlad Pascu, tânărul care a urcat drogat la volan pe litoral.
În zadar s-au plâns oamenii din Crevedia de mirosul de gaze, nimeni nu a verificat ce se întâmpla la acea stație ilegală de GPL, până când România a sărit în aer. Sunt toate tragedii anunțate, dar pe care statul prin instituțiile sale le-a ignorat.
Imaginile cu salvatorii care fug disperați din calea catastrofei nu dovedesc nici pe departe că intervenția de la Crevedia a fost una impecabilă, cum se laudă autoritățile.
Zeci de salvatori, victime în infernul de la Crevedia. Raed Arafat justifică dezastrul: „Poate că n-au purtat mănușile”
Au fost carne de tun, spun sindicaliștii, care ne arată fotografii cu echipamente topite de foc. Raed Arafat, cel care a coordonat intervenția de la fața locului, este ținta unor acuzații dure. Iată dovada haosului de la Crevedia, un haos în care salvatorii au căzut victime și erau cât pe ce să piară cu zecile în iadul de foc, un haos pe care premierul l-a numit „intervenție impecabilă”.
Alții îi spun act criminal din partea celor care au dat comenzi și au trimis la moarte sigură pompieri, polițiști și jandarmi.
„Colegii noștri militari, pompierii au ajuns să fie trimiși carne de tun la o intervenție pentru care au primit prea puține informații, despre care nu știau ce vor găsi la fața locului și mai departe vorbim și de coordonare sau chiar de mijloacele de protecție pe care ei le-au avut la dispoziție pentru a interveni în cazul acestei deflagrații”, a declarat Cosmin Andreica, liderul sindicatului „Europol”.
Abia când și-a dat seama că a lovit o catastrofă, Raed Arafat începe să se agite vizibil speriat. La costum și cu o cască de protecție pe cap, dă ordine să se îndepărteze lumea cât mai mult. Era prea târziu. Patruzeci și trei de salvatori fuseseră deja răniți. Pentru arsurile suferite, Raed Arafat mai că nu de vina pe pompieri.
Citește și: Rămași pe drumuri după explozia de la Crevedia. Oamenii au pierdut agoniseala de o viață
„Arsurile care au apărut, au apărut la nivelul mâinilor la unii, poate că n-au purtat mănușile chiar dacă există mănuși și da, poate că unii au fost foarte aproape și au avut arsuri mai mari, acest lucru se știe, că avem doi care au fost transferați în stare critică mai ales, aveau și leziuni de inhalație”, a declarat secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne.
Doar că unii dintre pompierii care au rămas internați în spitalele de la noi au arsuri pe nouăzeci și cinci la sută din suprafața corpului, cu alte cuvinte mănușile nu-i fereau de rău. Se pare că și căștile de protecție au fost degeaba. Au apărut fotografii cu unele topite de suflul exploziei. Sunt fotografii trucate, spune Arafat.
„Poate că această poză e falsă, v-ați pus problema că dvs. poate că luați de pe internet și niște chestii care nu sunt reale. Eu n-am niciun pompier care are leziuni la nivelul capului, cel puțin din ce știu, și care purta cască”, a mai spus Arafat.
„Cred că le-am văzut cu toții, acele imagini. La fel și în privința uniformei, care era topită pe corpul pompierului, nu știu dacă avem vreun dubiu cu privire la realitatea acelor imagini. Mă îndoiesc că cineva și-a cumpărat o cască de pompier, să o topească, să o ardă și ulterior să facă o poză ca să spunem că este de la Crevedia”, a mai spus Cosmin Andreica.
„Dumneavoastră îmi arătați o cască argintie, pompierii au avut căști de culoare roșie în mare parte. Dacă cineva a avut cască personală, înseamnă că avem o probleme”, a mai spus secretarul de stat.
Însă imaginile filmate la locul dezastrului ne arată cât se poate de clar că pompierii poartă atât căști de culoare roșie cât și unele albe. Ancheta procurorilor ar trebui să stabilească adevărul.
„Pompierii nu pot să lucreze prin telemuncă, nici la distanțe foarte mari. Pompierii au un rol și știu ei cum să se organizeze că se lupte împotriva incendiului. Nu poți să faci lupta cu incendiul și să fii la cinci sute de metri”, a continuat Raed Arafat.
Însă ironiile lui Arafat ascund, se pare, un adevăr revoltător. Roboții, cu care se laudă pompierii, nu pot fi controlați de la o distanță mai mare de trei sute de metri. De altfel, unul dintre salvatorii grav răniți manevra un astfel de dispozitiv. Straniu, având în vedere că aparatura ar trebui să îi protejeze tocmai în astfel de cazuri.
Cu ajutorul lor ar fi trebuit evaluat riscul înainte ca oamenii să fie mânați în plin infern. Se știa că sunt mai multe cisterne încărcate și că exista riscul unor alte explozii. Ce știm clar este că vreme de două ore, cât s-a scurs între cele două explozii, în apropierea stației GPL care a sărit în aer numai cine nu a vrut nu a stat.
De la ora optsprezece și patruzeci și opt de minute, când a bubuit prima oară, până aproape de ora douăzeci și cincizeci și șase de minute, la a doua explozie, unii localnici s-au plimbat pe stradă liniștiți, alții s-au strecurat printre mașinile de pompieri și ambulanțe să prindă imagini cât mai de aproape, iar localnicii din casele învecinate au ieșit în drum să se minuneze. O cameră de supraveghere a filmat momentul șocant în care mai mulți dintre ei sunt luați prin surprindere de suflul teribil al deflagrației.
Mai mult, o cântăreață posta un mesaj pe rețelele de socializare în care mărturisea că e într-un loc, la cinci sute de metri distanță, unde cântă la o nuntă. Nimeni nu pare să fi deranjat petrecăreții, deși ar fi putut sări toți în aer.
Au fost răniți și unii jurnaliști în urma celei de-a doua explozii, asta pentru că au fost lăsați să se apropie prea mult.
„Pompierii au fost trimiși, spun eu, cu nerespectarea legii, cu nerespectarea acelor protocoale, nerespectarea acelor regulamente. Vinovat nu poate să fie decât cel care a condus operațiunea, nu știu cine a condus operațiunea, trebuie să stabilească parchetul militar. Cei care au condus operațiunea au greșit fantastic, nu au luat primele măsuri esențiale, de eliberat zona, scos oamenii din zonă și de protejat acea zonă”, a declarat deputatul Dumitru Coarnă.
Dumitru Coarnă, fost lider de sindicat al polițiștilor și actual deputat, crede că Raed Arafat ar trebui să fie primul demis.
„Raed Arafat are vinovăție, dar Raed Arafat vedeți că vine pe o lungă istorie a unor cadavre pe care el a rămas în această funcție, este etern acest Arafat, de la acel accident din Apuseni, Colectiv, spitale care au luat foc, oameni care au murit în mandatul lui Arafat, el nici nu are specializare când vorbim despre ISU și el este veșnic în această funcție. În opinia mea, prima măsură administrativă pe care eu aș fi dispus-o dacă aș fi fost premier era să îl demit pe acest Raed Arafat”, a mai spus parlamentarul.
Ancheta deschisă de parchetul militar vizează infracțiunile de neluare și nerespectare a măsurilor de protecția muncii și vătămare corporală din culpă. Deocamdată nu a fost pus nimeni sub acuzare.