Bâlbâială în lanț la Palatul Victoria în privința salariilor minime. După ce, timp de mai mult de o lună, guvernanții au vorbit despre majorarea salariului minim în construcții, agricultură și industria alimentară, joi dimineață totul a căzut. Motivul? Calculele guvernului au fost greșite.
Bâlbâiala de la Palatul Victoria ar fi făcut ca majorarea salarială propusă să fie de fapt o diminuare a veniturilor pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară.
„Noi vorbisem la nivelul federațiilor și sindicatelor să mărim salariu doi pași, la patru mii cinci sute și la patru mii șapte sute cincizeci în primăvară. Probabil că această mărire se va face dintr-o dată, pentru a acoperi întregul deficit care s-ar fi creat prin eliminarea facilității pe sănătate”, a declarat Cristian Erbasu, antreprenor.
Până una alta, angajații din cele trei domenii rămân cu aceleași salarii, iar guvernanții anunță că vor reface toate calculele și va urma o nouă ordonanță, de această dată revizuită.
Guvernul a aprobat totuși majorarea cu zece la sută a salariului minim brut, de la trei mii de lei la trei mii trei sute de lei dar, din această creștere, statul câștigă aproape cât angajatul.
Calculele arată că un salariat plătit cu venitul minim pe economie primește în plus o sută șaptezeci și doi de lei net, în timp ce statul câștigă o sută treizeci și nouă de lei de la fiecare angajat. Aproape două milioane de persoane sunt angajate în acest moment cu salariul minim pe economie.