Dacă este cazul, aceștia au posibilitatea de a contesta recalcularea. Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii, le sugerează pensionarilor să examineze cu atenție informațiile din deciziile de recalculare a pensiilor. În cazul în care descoperă vreo eroare, aceștia pot solicita o revizuire sau pot depune o contestație oficială.

Când vine a doua recalculare a pensiilor [Sursa: shutterstock]

Când vine a doua recalculare a pensiilor

Daniel Baciu a recomandat pensionarilor să verifice cu atenție corectitudinea numelui, adresei și a altor date personale din deciziile de recalculare. În plus, este esențial să se asigure că toate perioadele de muncă și contribuțiile sunt reflectate corect și să verifice dacă suma recalculată este conformă cu așteptările și contribuțiile lor.

Citește și: Bătrânii cu pensii mici, nevoiți să se împrumute ca să pună ceva pe masa de Crăciun: „Vin sărbătorile și fac pentru nevoi”

Dacă pensionarii identifică nereguli sau constată că suma recalculată nu se aliniază cu contribuțiile lor, au dreptul să conteste recalcularea. În această situație, este necesar să contacteze imediat Casa de Pensii printr-o cerere de revizuire sau, dacă este cazul, să depună o contestație oficială.

Decalaj între momentul trimiterii și cel în care deciziile ajung la pensionari

Daniel Baciu a accentuat că distribuirea deciziilor de recalculare va fi efectuată în condiții deosebite de siguranță.

Pensionarii vor primi deciziile cu confirmare de primire, ceea ce va genera un interval de timp între expedierea și primirea documentelor.

„Va exista o întârziere între momentul trimiterii către poștă și cel in care ajuns la destinatari, pentru că vor fi trimis obligatoriu cu confirmare de primire si vor fi înmânate personal destinatarului”, a declarat Daniel Baciu.

Când vine a doua recalculare a pensiilor [Sursa: shutterstock]

Va exista o a doua recalculare a pensiilor

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a menționat că, în a doua etapă a recalculării pensiilor, majorările vor avea un impact semnificativ asupra pensionarilor cu venituri nepermanente. De asemenea, el a precizat că cele mai evidente creșteri se vor observa în cadrul acordului global.

„De etapa numărul doi de recalculare nu vor beneficia toți pensionarii, așa cum beneficiază de etapa unu, decât cei care se aflau în această situație, care au avut aceste venituri nepermanente și aici vorbim în principal de acordul global ca venit nepermanent, era o formă de retribuție înainte de 1989 și celelalte sporuri cu caracter nepermanent”, a explicat Daniel Baciu.

Pensionarii vor primi a doua decizie de recalculare a pensiilor pe 1 martie 2025.

În plus, anumite sporuri incluse în recalcularea din a doua etapă nu vor avea un impact semnificativ asupra pensiei. Acestea includ:

-orele suplimentare

-al 13-lea salariu

-premiile anuale

Citește și: VIDEO Mediul de afaceri a fost pus pe jar, după ce s-a luat în considerare implentarea E-TVA-ului. Măsura a fost amânată până în ianuarie

„Atenție, adică vorbim despre orele suplimentare, despre al 13-lea salariu, de premiile anuale care se dădeau. Aici creșterile nu mai sunt așa de mari cum sunt pe recalcularea pe formulă de calcul, unde beneficiază absolut toți pensionarii, în funcție de stagii de cotizare, pentru că acel spor a avut acest caracter nepermanent, deci nu a fost lună de lună acordat. Gândiți-vă numai la al 13-lea salariu. Ai luat o singură dată pe an, nu lună de lună. Deci acest spor nu influențează foarte mult salariul pe care îl ai deja luat în calculul pensiei, deci acolo creșterile sunt mai mici”, a precizat șeful CNPP.