Creșa este o facilitate pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani. Această instituție asigură îngrijirea copiilor până la vârsta de trei ani, un număr de ore sau de zile, pe săptămână. La creșă, copiii sunt susținuți în dezvoltarea lor de personal special pregătit, în grupuri mici. Ei se află în atenția permanentă a îngrijitoarelor de creșă, care au un rol extrem de important în dezvoltarea copiilor încă de la vârste extrem de fragede.

Citește și: Ce salariu are o bonă în România? Iată câți bani ar trebui să scoată părinții din buzunare

Îngrijitoarele au o reponsabilitate foarte mare față de copii și părinți, care își pun toată încredere că cei mici se vor afla în siguranță. Ele responsabile de îngrijirea, educarea și dezvoltarea copiilor într-un mediu sigur și plin de jocuri pentru dezvoltare.

În acest sens, mulți oameni se întreabă cât câștigă o îngrijitoare la creșa de stat, în condițiile în care responsabilitățile pot fi atât de importante.

Cât câștigă o îngrijitoare la creșă în România, în 2023?

Salariul unei îngrijitoare la grădiniță în România poate varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv experiența, vechimea în domeniu, locația, tipul de instituție de învățământ și nivelul de educație.

În anul 2022, salariul unui îngrijitor de la creșă varia între 1.499 lei și 2.924 lei pe lună. Astfel, o persoană care se ocupă de copiii din grădinițe de stat câștigă de obicei între 1.499 lei și 2.617 lei brut pe lună, la încadrarea în acest loc de muncă. După ce ai profesat cinci ani ca și îngrijitor de creșă, la stat, salariul se va situa între 1.570

lei și 2.737 lei pe lună. Asta dacă luam în considerare o săptămână de lucru de 40 de ore.

În 2023, salariul unei îngrijitoare de creșă dintr-o instituție de stat poate varia intre 2500 si 3500 de lei, în funcție de gradul de experiență și de performanță. Salariile sunt stabilite în funcție de grila salariala a ministerului competent, iar creșterile salariale sunt realizate in funcție de performanță.

În general, îngrijitoarele la creșă cu mai multă experiență și calificări educaționale superioare au tendința de a câștiga mai mult decât începătorii. De asemenea, locația geografică poate influența semnificativ nivelul salarial. Astfel, în orașele mari, unde costul vieții este mai ridicat, salariile pot fi mai mari decât în zonele rurale.

Ce responsabilități și atribuții au îngrijitorii de creșă?

  • Sprijinirea procesului de educare și îngrijire a copiilor 
  • Supraveghează și efectuează toaletarea copiilor, îmbrăcarea, dezbrăcarea si
    curățenia lor
  • Asumarea responsabilității în întreținerea curățeniei, a materialelor și a mijloacelor din dotare
  • Respectarea normelor de protecție a muncii și privind paza și stingerea incendiilor
  • Răspunde de bunurile personale ale copiilor, educatoarelor, a tuturor persoanelor aflate în sala de grupă, holuri, vestiare și holuri
  • Să aibă un comportament și conduită adecvată unei instituții de învățământ atât față de copii, cât și față de colegi
  • Asumarea responsabilităților și rezistenta la sarcini repetitive
  • Adaptarea la sarcini de lucru schimbătoare și echilibru emoțional