Sfântul Nicolae este sărbătorit în 6 decembrie, fiind supranumit și „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei. El este unul dintre cei mai populari sfinți ai creștinătății. Această sărbătoare este una dintre cele mai îndrăgite din perioada iernii, iar cei mici îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Nicolae. Tradiția ne spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui.

Marți, 6 decembrie 2023, Biserica îl pomenește pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creștinătatea, pentru că este sfântul iubirii. 

Cine este Moș Nicolae?

Mos Nicolae este o personificare la vârsta senectuții, a timpului îmbătrânit, care a preluat din Calendarul creștin numele și data de celebrare ale Sfântului Nicolae (6 decembrie), personaj real (episcop din Myra, mort probabil in anul 342), apărător al dreptei credințe in Iisus, potrivit crestinortodox.ro.

Potrivit tradițiilor românești, Moș Nicolae apare pe un cal alb, aluzie la prima zăpada care cade la începutul iernii, păzește Soarele care încearcă sa se strecoare pe lângă el spre tărâmurile de miazănoapte pentru a lasă lumea fără lumina si căldură, este iscoada lui Dumnezeu pe lângă Drac, ajuta văduvele, orfanii si fetele sărace la măritat, este stăpânul apelor si salvează de la înec corăbierii, apără soldații pe timp de război, motiv pentru care este invocat in timpul luptelor.

Tradiții și obiceiuri pentru Moș Nicolae 2023! Ce este bine să faci sau să eviți în această zi? 

Numele de Moș Nicolae este legat de dărnicie, în special de cadourile pe care copii le primesc în această zi. În fiecare an, în seara de 5 decembrie, cei mici știu că trebuie să își lustruiască ghetele sau cizmele pentru venirea lui Moș Nicolae, acre aduce cadouri și dulciuri copiilor cuminți.

Pentru cei neascultători, Moșul pregătește o nuielușă, cu care îi atenționează că trebuie să asculte de părinți și bunici și să fie mai buni în anul următor.

Citește și: Rugăciunea către Sfântul Nicolae pe care trebuie să o rostești pe 6 decembrie 2023! Este considerată cea mai puternică

Una dintre principalele datini legate de Sfântul Nicolae este că în această zi nu trebuie să fim zgârciți și să nu ne certăm cu nimeni, în special oamenii apropiați.

În ziua de 6 decembrie nu e bine să spălăm. Munca în această zi de sărbătoare este considerată o ofensă adusă lui Dumnezeu.

În tradiția românească, în zona rurală, există obiceiul ca în ziua de Sfântul Nicolae feciorii să se organizeze în cete și să își aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru ca acestea sa înflorească, dovada iertării greșelilor, după cum spune tradiția.

Totodată, în noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice.

Tot în tradiția românească se spune că iarna începe la Sfântul Niculae, când acesta trebuie să își scuture barba cea albă, ceea ce înseamnă că ar trebui să ningă. Dacă nu ninge de Sfântul Nicolae, atunci se zice că ar fi întinerit Sfântul Niculae.