Jobul de stewardesă sau însoțitor de zbor este unul pe cât de frumos, pe atât de solicitant. Mulți tineri visează să ajungă însoțitori de zbor deoarece își imaginează că vor călători foarte mult, iar salariul este mult pe măsură. Chiar dacă acestea sunt unele dintre cele mai importante beneficii ale acestui loc de muncă, a există și multe riscuri, motiv pentru care nu orice poate ajunge însoțitor de zbor.

Citește și: Ce salariu are un pilot de avion în România? Mulți tineri visează la această meserie

Jobul de stewardesa implică multă concentrare, sacrificii și chiar riscuri. Jobul de stewardesă necesită numeroase abilitați, inclusiv, de exemplu, transportul înot al unei persoane. Salariul însoțitorilor de zbor depinde de la o companie la alta, de vechime, dar și de diversele bonusuri pe care companiile le oferă angajaților săi.

Iată la ce salariu are o stewardesa!

Cât câștigă o stewardesa lunar? Iată la ce salariu poate ajunge

Salariile unui însoțitor de bord diferă de mai mulți factori, cum ar fi țara în care lucrezi, compania aeriană și de vechimea pe care o ai. În România, ca și stewardesă, poți câștigi în medie 1500 de euro pe lună. În Europa, ca stewardesă poți câștigi aproximativ 2000 de euro pe luna, în timp ce în Orient, însoțitorii de bord depășesc salariul de 2500 de euro pe luna,

plus multe beneficii.

La compania Wizz Air, vorbim despre un salariu de bază de doar câteva sute de euro pentru stewardese, dar care beneficiază de numeroase bonificații, astfel că pot ajunge lejer să câștige peste o mie de euro pe lună. Vorbim în special despre diurne de cel puțin câteva zeci de euro pe ziua de zbor, dar și despre un comision de 10% din ceea ce reușesc să vândă pe parcursul unui zbor.

În plus, există posibilitatea de rotunjire a veniturilor grație efectuării unor ore suplimentare.

Emirates și Qatar Airways sunt două dintre cele mai bine cotate companii aviatice din lume, iar acest lucru se vede și când vine vorba despre cât câștigă stewardesele de la cele două firme, relatează Observator.

La Qatar Airways, salariul de bază este de două sau chiar de trei ori mai mare decât la TAROM sau la Wizz Air.

Mai mult, se plătesc cel puțin 9 euro pentru fiecare oră de zbor și vorbim despre un minim de 70 de ore de zbor pe lună. Asta înseamnă câteva sute bune de euro care se adaugă la salariul de bază. În plus, se vorbește inclusiv de alte bonusuri, cum ar fi un bonus de acomodare.

La Emirates există informații conform cărora câștigul lunar, în cazul stewardeselor, se poate încadra lejer în intervalul 2000-2500 de euro.

La această sumă se adaugă și alte avantaje precum cazare gratuită în apartamente cu două sau trei camere, plata utilităților, transport gratuit, bilete de avion gratuite către țara de origine și retur, cazare la hoteluri de top, pe banii companiei, între zboruri, etc.

Ce condiții trebuie să îndeplinești să ajungi stewardesă

Profesia de însoțitor de bord, disponibilă atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este o meserie ofertantă, motiv pentru care mulți tineri visează să aibă acest job. Obligația unui însoțitor de bord este să aibă grijă de pasagerii de la bordul avioanelor și să asigure protecția zonei unde se află pasagerii. Companiile aeriene pun o mulțime de condiții să ajungi stewardesă. Iată care sunt principalele condiții pe care trebuie să le îndeplinești pentru a ajunge stewardesă:

  •  Condiția fizică este foarte importantă și trebuie să ai un stil de viață sănătos, pentru a face față programului obositor și călătoriilor în aer.
  •  Cerințele de aspect fizic sunt esențiale. O calitate importanta pe care trebuie s-o aibă o stewardesa este un aspect fizic plăcut. Nu trebuie neapărat să ai talie de manechin, dar este bine să ai o înălțime de minim 157 de cm, însă această regulă poate să difere de la o companie la alta.
  • Cele mai multe companii aeriene acceptă stewardese foarte tinere, începând de la 18 ani. Companiile din Orient angajează însoțitori de bord cu vârsta minimă de 21 de ani.
  • Înotul este o condiție pe care o impun toate companiile aeriene. Orice însoțitor de bord trebuie să știe să înoate bine, în situația extremă în care avionul se prăbușește în mare sau în ocean.
  • Multe dintre companiile aeriene nu accepte tatuaje sau piercinguri. Există și companii care acceptă tatuaje numai dacă acestea nu se văd din uniformă.
  • Cunoașterea limbii engleze este necesară, în contextul în care un însoțitor de zbor va intra în contact cu oameni din întreaga lume. De asemenea, cunoașterea altor limbi străine de circulație internațională reprezintă un avantaj.