În țara noastră, domeniul IT este unul în continuă dezvoltare și expansiune, așa că există destul de multe locuri de muncă pentru cei care vor să își facă o carieră. De asemenea, se preconizează că acesta se va extinde și mai mult în viitor.

În momentul de față, doar 60% din necesarul de studenți care se specializează în domeniul IT este acoperit, notează site-ul ramonanastase.ro. Odată ce au învățat tainele acestei meserii, IT-iștii pot alege să lucreze fie în cadrul unei companii sau să devină freelanceri, adică să realizeze proiecte

pe cont propriu direct pentru client, independent de un anumit angajator.

Cât câștigă lunar un programator junior, cu o experiență în domeniu mai mică de 2 ani? 

Pe lângă posibilitățile de angajare, care îi atrag pe tinerii la început de drum, domeniul IT pune la bătaie salarii mai mari decât în alte domenii, astfel că din ce în ce mai multe persoane sunt tentate să înceapă o carieră în una dintre ramurile programării.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna martie a anului 2020 salariul mediu al unui angajat din sectorul IT a fost majorat și a ajuns la suma de 8289 de lei, acesta fiind venitul lunar net al angajatului.

Citește și: Din ce în ce mai mulți români iau calea străinătății. Peste 2 milioane de persoane s-au stabilit peste hotare în ultimii ani: „În România e cam greu”

Bineînțeles, în cadrul angajaților din domeniul IT care abia acum învață tainele meseriei sau care au mai puțin de 2 ani de experiență, adică cei considerați juniori, încasările lunare ajung la aproximativ 4000 de lei net.

Ce salarii au angajații din domeniul IT în funcție de nivelul de experiență?

Cele mai mici salarii din domeniul IT pornesc de la 3500 de lei net.

Acesta este venitul pe care îl încasează în general un programator la început de drum, care abia s-a angajat sau care are mai puțin de 6 luni sau 1 an experiență. Totuși, programatorii juniori, adică care au până în 2 ani experiență în domeniul IT, pot ajunge și la venituri de 5000 de lei.

Salariile cresc semnificativ pentru angajații care se încadrează la nivelul middle, adică care au o experiență în domeniu IT între 3 și 5 ani.

În cazul acestora, veniturile lunare pornesc de la 5000 de lei net și ajung la 8000 de lei net, în funcție de performanță și de segmentul exact pe care activează.

Citește și: Ce salariu au programatorii în Java? Sunt printre cei mai bine plătiți din domeniul IT

Așa cum era de așteptat, cu cât experiența angajatului din domeniul IT este mai mare, cu atât și venitul net lunar crește mai mult.

Prin urmare, pentru un IT-ist care ajunge la nivelul de senior, adică care are o experiență de cel puțin 6 ani în programare, salariile pornesc de la 9000 de lei net lunar. De la această sumă, veniturile lunare pot crește chiar și peste 20.000 de lei. La aceste sume ajung doar specialiștii în domeniul IT care au un nivel de experiență ridicat și care aduc o valoare mare în cadrul organizației unde își desfășoară activitatea.