Meseria de pilot este una foarte bine plătită, însă nu oricine poate ajunge să o profeseze. Pandemia a afectat zborurile și vacanțele oamenilor din întreaga lume, însă salariile piloților de avion au rămas la fel de bine plătite. Cu toate acestea, este important de menționat faptul că veniturile piloților variază în funcție de compania aeriană pentru care lucrează. Deoarece este o meserie complexa si cu o mare responsabilitate, profesia de pilot este răsplătita cu un salariu pe măsura.

Iată ce salariu are un pilot de avion în România!

Cât câștigă un pilot de avion?

Există mai multe condiții care pot influența salariul unui pilot de avion: vechimea acestuia, compania aeriană care îl angajează, rangul în ierarhia piloților sau tipul de avion pe care îl pilotează. În funcție de vechime, un pilot cu mulți ani de muncă în spate la o companie aeriană poate să câștige și 100.000

de euro anual. În topul liste se află compania aeriană KLM, care a oferit cel mai mare salariu din istoria aviatorilor. Mai exact, celui mai bine plătit pilot al companiei a primit un salariu anual de 250.000 de euro.

Citește și: Ce salariu are un preot in România? Puțini români ajung să câștige aceste sume

Salariile piloților diferă de la o companie la alta.

În coada listei se află operatorul aerian Wizz Air care oferea, la acea vreme, cel mai mic salariu pentru un pilot pe o linie comercială. Acest salariu pornea de la 36.000 de euro pe an. La Tarom, companie aeriană românească, un pilot de avion poate câștiga o sumă cuprinsă între 6.000 și 7.000 de euro lunar, în timp ce alte companii au propriile grile de salarizare. La cat câștigă un pilot de avion se adaugă diferite bonusuri (zile libere, zboruri gratuite, diurne, prime de performanță). 

Cum poți să ajungi pilot de avion în România? Condițiile pe care trebuie să le respectați

Meseria de pilot este una dintre cele mai captivante, însă presupune și foarte multe sacrificii. Chiar dacă este una dintre cele mai râvnite meserii, nu oricine poate să ajungă să o practice.

Citește și: Ce salariu are un arhitect IT? Este unul dintre domeniile în care se câștigă cel mai bine din România

În primul rând, cel mai important este să fii sigur pe tine că poți fi pilot, altfel nu vei putea face față. Printre cele mai importante trăsături sunt răbdarea, concentrarea, adaptarea ușoară a stilului de viață la programul unui pilot, dar și sănătatea. Ca să ajungi pilot de avion în România poți să urmezi o carieră militară aplicând la Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă”. De asemenea, poți să urmezi cursurile unei școli de pilotaj acreditată de Autoritatea Aeronautică Civilă Română.

Cea mai importantă dintre acestea este Școala Superioară de Aviație Civilă, relatează Libertatea.

De asemenea, chiar dacă meseria de pilot este una bine plătită, trebuie să știi că este nevoie să investești mulți bani înainte să ajungi la primul tău salariu. Pentru a ajunge să profesezi în această meserie va trebui să parcurgi un proces de instruire pentru a obține licența de pilotaj. În etapa inițială, vei putea alege între obținerea unei licențe de pilot privat (PPL), licențe de pilot de linie (ATPL) sau licențe de pilot comercial (CPL). Costurile pot porni chiar și de la 8.300 de euro și pot ajunge chiar și până la 100.000 de euro. 

Licenței ATPL este documentul care atestă cea mai înaltă calificare a unui pilot. Este valabilă timp de șapte ani, iar în această perioadă pilotul va trebui să adune cel puțin 1.500 de ore de zbor, altfel își va pierde licența.