Domeniul IT este în continuă dezvoltare, atât la nivel național cât și la nivel internațional. Pentru că în momentul de față acest domeniu asigură unele dintre cele mai mari salarii din țara noastră, foarte mulți tineri aleg să se orienteze spre programare pentru a-și construi o carieră de viitor.

Domeniul IT include mai multe ramuri, iar una dintre acestea, care nu este extrem de cunoscută în România, este aceea de Arhitectură a Tehnologiei Informației.

Cei care se ocupă de acest domeniu se numesc arhitecți IT și au mai multe responsabilități.

Care este rolul unui arhitect IT și ce salariu are?

Un arhitect IT este persoana care proiectează soluții și servicii de tehnologie informațională pentru una sau mai multe organizații. Un arhitect IT trebuie să aibă abilități tehnice în ceea ce privește planificarea, arhitectura și implementarea soluțiilor și serviciilor de IT din clasa întreprinderii de care se ocupă.

În funcție de experiența sa și de cerințele pe care le exprimă angajatorul, un arhitect IT poate realiza: arhitecturi software, arhitecturi de rețea, arhitecturi de aplicații sau pentru întreprinderi, arhitecturi de securitate și arhitecturi ale unor baze de date.

Citește și: Ce salariu are un profesor universitar în România? Este cea mai înaltă funcție didactică în învățământul superior

Arhitecții IT au unele dintre cele mai bune salarii din domeniul IT. Venitul lunar mediu al unui angajat din domeniul IT este de 6000 de lei net însă, în ceea ce îi privește pe arhitecții din acest domeniu, încasările pot ajunge chiar și până la 40.000 de lei lunar.

„Din multe puncte de vedere, IT-ul este un domeniu atipic. Spre exemplu, vedem specialiști foarte căutați, care ajung să ocupe poziții cheie în companie și încasează salarii comparabile sau chiar mai mari decât ale unui CEO.

Este cazul arhitecților IT, spre exemplu, care pot câștiga și 40.000 de lei pe lună.

Citește și: Din ce în ce mai mulți români iau calea străinătății. Peste 2 milioane de persoane s-au stabilit peste hotare în ultimii ani: „În România e cam greu”

Pragurile sunt ridicate chiar și pentru juniori, astfel încât salariile de intrare sunt de aproximativ 3.500-4.000

de lei pe lună. În ceea ce privește media salarială pentru programatori, aceasta este de 6.000 de lei”, explica Roxana Drăghici, Head of Sales, cu ceva timp în urmă.

Potrivit universulargesean.ro, un arhitect IT are un venit mediu lunar de 11.115 de lei net, în timp ce maximul ajunge la 40.000 de lei.