În Biserica Ortodoxă, preotul este persoana înzestrată cu puterea de a săvârși în parohia sa, în virtutea hirotoniei și a delegației permanente primite de la episcop, toate slujbele și lucrările sfinte de cult, necesare în viața religioasă a parohiilor, cu excepția celor care alcătuiesc dreptul exclusiv al episcopului.â

Citește și: Din ce în ce mai mulți români iau calea străinătății. Peste 2 milioane de persoane s-au stabilit peste hotare în ultimii ani: „În România e cam greu”

În România, foarte mulți tineri se îndreaptă către studiile în Teologia în speranța că vor ajunge preoți. Mulți dintre cei care își doresc să ajungă preoți sunt extrem de pasionați de religie, în timp ce mulți recunosc că sunt atrași de salariul la care un preot poate ajunge.

Cât câștigă un preot în România?

Astfel, un preot cu studii medii poate să încaseze chiar și 4.000

de lei lunar, în timp ce un preot cu studii superioare, care a absolvit Facultatea de Teologie, poate ajunge și la 5.000 de lei pe lună. Suma nu este una fixă, deoarece poate să oscilează în funcție de vechime. Preoții care slujesc de mult timp și ocupă funcții de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe Române pot încasa și zeci de mii de lei pe lună, potrivit Fanatik

După vechimea acumulată, un preot din România poate să câștige chiar și peste 5.000 de lei pe lună, însă aceste sume sunt în general încasate de cei care ocupă funcții de conducere în cadrul Bisericii Ortodoxe din România, precum episcopi și nu numai.

Citește și: Ce salariu are o moașă în România? Rolul moașei, de care multe familii din țara noastră nu mai țin cont

Trebuie menționat faptul că salariile preoților sunt asigurate din banii de la bugetul de stat. Reprezentanții cultelor religioase au primit de la buget 817,3 milioane de lei pentru achitarea salariilor din 2023, o sumă cu 5% mai mare față de cea din 2022.

Cultele religioase din România, recunoscute din punct de vedere legal, mai primesc de la stat 370,2 milioane de lei pentru întreținerea sau restaurarea lăcașurilor de cult, dar și 9,18 milioane de lei pentru plata salariilor către personalul neclerical angajat în unitățile și instituțiile de învățământ teologic autorizate și acreditate

potrivit legii. Se estimează că în acest moment, în România, există peste 20.000 de persoane, preoți și nu numai, care primesc salariu de la stat prin intermediul unui cult religios. 

Ce salariu are Patriarhul Daniel? Deține cea mai înaltă funcție din cadrul Bisericii Ortodoxe Române

Patriarhul Daniel deține cea mai înaltă funcție din cadrul Bisericii Ortodoxe Române, motiv pentru care salariul său este echivalent cu cel al unui președinte de Senat sau președinte al Camerei Deputaților.

El câștigă chiar și de cinci ori mai mult decât un simplu preot cu studii medii sau superioare. Patriarhul Daniel câștigă, potrivit cifrelor publice, un salariu lunar care se ridică în jurul sumei de 25.000 de lei.