Ca în fiecare an, legiuitorii din România pregătesc noi modificări cu privire la Codul Rutier. Noile reguli ar putea intra în vigoare din anul 2024, dacă proiectele de lege care sunt acum discutate primesc acceptul Senatului, a Camerei Deputaților și după aceea a președintelui. Unele dintre ele reprezintă sancțiuni mai aspre, în special pentru șoferi care sunt prinși sub influența stupefiantelor sau a alcoolului. Iată ce schimbări pot să apară în Codul Rutier în anul 204!

Sancțiuni mai dure pentru șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau stupefiante

Combaterea consumului de substanțe interzise la valon a devenit o prioritate pentru autoritățile din România în 2023, motiv pentru care noi schimbări ar urma să aibă loc și în 2024. În acest sens,
Senatul României analizează un proiect de lege care propune sancțiuni mult mai dure pentru șoferii aflați sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului.

Citește și: Cum se face stabilirea concentrației de alcool în sânge, potrivit Codului Rutier 2023! Iată ce riscă șoferii care refuză testarea

Conform proiectului, cei care vor fi prinși la volan sub influența alcoolului, vor avea permisul suspendat 10 ani. Aceeași sancțiune este prevăzută și pentru cei care consumă stupefiante.

Schimbări în Codul Rutier din 2024 cu privire la circulația serviciilor de primă urgență

Un nou proiect a fost inițiat de un grup parlamentar format din mai mulți deputați de la PNL, PSD, UMDR și minorități, care ar putea să intre în vigoare în anul 2024. Noul proiect are în vedere „buna funcționare a serviciilor de primă urgență”. Traficul din România este un subiect controversat, în contextul în care devine insuportabil de la un an la altul. Cel mai mult au de suferit serviciile de urgență, motiv pentru care noul proiect face apel la conștientizarea șoferilor.

Acest proiectul dorește completarea unor articole prezente în Codul Rutier, mai exact articolului 37, alineatul (1) al OUG 195 din 12 decembrie 2002, adăugându-se astfel obligativitatea șoferilor, în situația în care serviciile de primă urgență trebuie să ajungă la un accident, „de a opri cât mai aproape de acostament în momentul trecerii autovehiculelor aparținând serviciului de ambulanță cu semnalele acustice și luminoase pornite”, se arată în justificarea depusă de grupul de parlamentari.

Modificarea valabilității permiselor auto

Parlamentarii români au propus un proiect de lege care vizează modificarea perioadei de valabilitate a permiselor de conducere în țară. Conform proiectului de senatorii PSD, PNL, UDMR și de la minorități, valabilitatea carnetului ar urma să crească la 15 ani în cazul șoferilor tineri. Modificarea se va aplica pentru Categoriile AM, A1, A2, A, B, B1 și BE. Cei care au trecut de vârsta de 70 de ani vor avea permis doar pentru o perioadă de 5 ani, după care vor fi obligați să îl reînnoiască.

Radierea automată din circulație a mașinilor cu RCA ȘI ITP expirat

Proiectul de OUG prevede noi situații în care radierea unui vehicul va fi efectuată din oficiu, ambele situații putând interveni ca urmare a nerespectări unor prevederi referitoare la valabilitatea RCA și a inspecției tehnice periodice (ITP).

În primul rând, mașina va fi considerată ca fiind neînmatriculată „la data încetării valabilității asigurării obligatorii pentru răspundere civilă în caz de pagube produse terților prin accidente de circulație, situație în care suspendarea încetează la data începerii valabilității unui nou contract de asigurare de răspundere civilă auto obligatorie”. În această situație, daca trec 9 luni si mașina nu are RCA, acela este momentul în care ea va fi radiată automat din circulație.

În a doua situație, în condițiile în care Codul Rutier prevede suspendarea înmatriculării „la data expirării sau, după caz, a anulării inspecției tehnice periodice și încetează la data la care vehiculul trece o nouă inspecție tehnică periodică”, MAI propune ca perpetuarea acestei situații pe o perioadă mai mare de trei ani să atragă, de asemenea, radierea din oficiu a autovehiculului.

Proiectul ar putea fi aplicat din 2024, dacă este adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.

Surse: promotor.ro, playtech.ro,   avocat.net.ro