Ce trebuie să facă dacă ți-ai pierdut certificatul de naștere? Dacă certificatul vostru de naștere a fost pierdut sau furat, există mai mulți pași pe care trebui să îi urmați pentru a obține unul nou. În cazul în care acest act important a fost pierdut, duplicatul certificatului de naștere se eliberează pe loc și nu se va percepe nicio taxă de eliberarea a acestuia.

Citește și: De ce acte ai nevoie pentru eliberarea pașaportului?

Certificat de naștere pierdut. Iată ce trebuie să faci!

Atunci când un act de identitate a fost pierdut, precum certificatul de naștere, primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să mergeți la primăria unde a fost înregistrat acest act sau la cea din zona în care aveți domiciliu. Acolo veți solicita eliberarea unui duplicat a certificatului de naștere. Pentru ca acest act să vi se elibereze, trebuie să completați o cerere, în care cereți ceea ce aveți nevoie.

Pe lângă acest act, mai aveți nevoie de următoarele documente:

- Actul de identitate, original și copie

- Dovada achitării taxei de timbru, în valoare de 2 lei la Direcția Impozite și Taxe Locale de care aparțineți

- O copie a documentului pierdut (în cazul în care mai aveți una acasă)

- Cererea în care precizai că certificatul de naștere a fost pierdut sau v-a fost furat

Duplicatul certificatului de stare civilă se eliberează când: certificatul de naștere a fost deteriorat sau pierdut, la solicitarea certificatului de model nou în legătură cu transcrierea acestuia în grafie latină.

Citește și: Acte necesare eliberare buletin: De ce documente ai nevoie pentru a-ți elibera cartea de identitate în 2023?

Nu uitați că pierderea sau deteriorarea documentelor oficiale pot fi sancționate, iar amenzile pot varia între 100 și 200 de lei.

Ce trebuie să faceți dacă certificatul de naștere v-a fost furat

Certificatul de naștere este cel mai important act, fiind prima formă de identificare pe care o primiți, ca dovadă a identității și pentru a înlocui documente importante. Printre aceste documente se numără și permisele de conducere, cardurile sociale, cetățenia sau căsătoria.

În cazul în care certificatul de naștere v-a fost furat trebuie să mergeți la Poliție și să depuneți o reclamație.

Doar dacă certificatul de naștere v-a fost furat și veniți cu dovada de la Poliție ca ați reclamat fapta scăpați de sancțiune.