Taxă eliberare carte de identitate 2023: Cât trebuie să plătești pentru un buletin nou? Fie că este primul buletin din viața unei persoane, la vârsta de 14 ani, sau doar trebuie înlocuit vechiul act de identitate, cetățenii români care vor să aibă un buletin trebuie să achite o taxă.

Această taxă nu este costisitoare și poate fi achitată prin mai multe metode, acest pas fiind esențial în obținerea actului de identitate.

Taxă eliberare carte de identitate 2023: Cât trebuie să plătești pentru un buletin nou?

În România există o taxă unică pentru eliberarea cărții de identitate. Aceasta trebuie achitată de toți cetățenii români pentru a primi un buletin și este de 7 lei. Taxa este unică atât pentru buletinele expirate, cât și pentru cele pierdute. 

Există și o taxă mai mult simbolică pentru eliberarea cărților de identitate provizorii.

Suma pe care trebuie să o achite cetățenii care își doresc să obțină un astfel de act este de 1 leu. 

Citește și: Rabla Electrocasnice 2023: Tot ce trebuie să știi despre ediția din acest an

În ceea ce privește actele de identitate a căror eliberare este solicitată în regim de urgență, în București nu este solicitată o taxă suplimentară pentru aceasta.

Totuși, în anumite zone ale țării se poate percepe o taxă suplimentară, în funcție de ceea ce hotărăsc autoritățile locale.

Unde se achită taxa de eliberare a cărții de identitate

Atât taxa unică în valoare de 7 lei, pentru eliberarea buletinului, cât și cea de 1 leu, pentru eliberarea cărții de identitate provizorie, poate fi achitată atât la ghișeul unde se depun actele pentru eliberarea cărții de identitate, cât și la orice oficiu al Poștei Române sau la sucursalele CEC Bank.

Citește și: Acte necesare eliberare buletin: De ce documente ai nevoie pentru a-ți elibera cartea de identitate în 2023?

După ce taxa este achitată, cartea de identitate urmează să fie eliberată cetățeanului. Perioada de realizare a acestui lucru este în mod normal de 30 de zile de la depunerea actelor. Acest termen poate fi prelungit în anumite situații cu încă 15 zile.